Dobeš by prý sehnal dost poslanců na přežití Nečasovy vlády

Praha – Exministr školství Josef Dobeš by prý sehnal nejméně osm dalších poslanců, kteří by Nečasovu vládu podporovali až do řádných voleb v roce 2014. Uvedl to deník Právo. Podle něj by už vláda nemohla dělat velké reformy, ale prosadila by jen několik přesně definovaných úkolů, jako zákon o úřednících či na podporu sportu. Bývalý poslanec Věcí veřejných už několik měsíců chystá Hnutí pro sport, s nímž se chce v roce 2014 ucházet o hlasy voličů. ČT ale oslovila poslance Doktora a Vacka a ti o Dobešově aktivitě nic nevědí - přitom by také oni měli spadat do skupiny podporující vládu.

Nečasovou vládou v posledních dnech otřásá další krize poté, co premiér po osmi dnech ve funkci odvolal ministryni obrany Karolínu Peake (LIDEM). V reakci na tento krok mají ministři za nejmenší vládní stranu podat demise k desátému lednu. Peake v rozhovoru pro Právo uvedla, že nemá problém s koaliční vládou s ODS a TOP 09, ale s premiérem Nečasem. Situaci mají vyřešit další jednání, všechny tři koaliční strany tvrdí, že se chtějí na pokračování vlády dohodnout. Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda v rozhovoru pro Události znovu uvedl, že je prioritou občanských demokratů dohoda tří stran - vše ostatní jsou prý mediální spekulace.

Pokud by ale tato varianta nevyšla, tak může do hry vstoupit právě Dobešovo uskupení, podle Práva tam patří bývalí véčkaři (Kočí, Škárka, Štovíček), odpadlíci z ODS (Fiala, Bém, Doktor) a Vysloužil s Vackem (po rozkolu VV odešli s Peake, ale nejsou členy LIDEM). „Rýsuje se dohoda zhruba devíti, možná více poslanců napříč politickým spektrem, včetně některých opozičních. Ti by v této uměle vyvolané krizi byli ochotni podpořit vládu. Jinými slovy nahradit lavírující a intrikující poslance LIDEM,“ řekl Dobeš Právu. Dodal také, že by byl nejlepším ministrem obrany Vlastimil Picek, kterého Peake po svém návratu odvolala, nicméně teď už je Picek zase prvním náměstkem na ministerstvu.

Česká televize některé poslance, kteří by měli patřit do Dobešova tábora, oslovila – neskrývali ovšem překvapení. Michal Doktor si prý s Dobešem před pár dny popřál hezké svátky, o ničem jiném ale nejednali. Také další nezařazený poslanec Martin Vacek tvrdí, že mu Dobeš nic nenabízel.   

Na případnou spolupráci s uskupením kolem Dobeše se ale nedůvěřivě dívá další koaliční partner, TOP 09: „Přiznám se, že na to hledíme s obrovským údivem, zatím neproběhlo žádné koaliční jednání,“ uvedl šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Proti se staví i předsedkyně strany LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake - ta prý nepokládá za možné, aby se vláda opírala ve sněmovně o skupinu poslanců kolem Dobeše. Peake věří, že by ani ODS s TOP 09 do takového projektu nevstoupily. „Hodlám po vánočních svátcích hovořit s vedením strany LIDEM, ale také s představiteli ODS a TOP 09,“ uvedla Peake v tiskové zprávě. V souvislosti s Dobešovou iniciativou, na kterou upozornilo dnešní Právo, hovoří Peake o „alarmující informaci“, „nejisté většině“ a o „pokoutních dohodách“.

Snahu Dobeše kritizoval i šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc, podle něj jde bez nadsázky o drzé shánění hlasů přeběhlíků, aby vláda přežila. „Každá vláda, která začala na přeběhlících, tak na nich nakonec skončila,“ kritizoval Tejc. Sociální demokraté by proto nejraději rozpustili sněmovnu, na to ale nemají dostatek hlasů.

Reportáž Jany Čermákové a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)