Schwarzenberg: Gandalovič má blízko k postu velvyslance v USA

Praha – Česká republika obsadí v blízké době post velvyslance v USA. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v dnešních Otázkách Václava Moravce uvedl, že čekal na krok americké strany, která neobsadila pozici velvyslance v Česku dva roky. Ministr zároveň naznačil, že žhavým kandidátem je bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič, který už má i potřebnou bezpečnostní prověrku.

„Když u nás Spojené státy neměly velvyslance dva roky, také nebyl důvod spěchat. V zahraniční politice zastávám stanovisko, že ty jsi pán, ale já jsem pán taky. Tudíž když ty ke mně nepošleš velvyslance, tak já se také nebudu snažit,“ uvedl Schwarzenberg. Český velvyslanec ve Washingtonu schází od léta, kdy z této pozice odešel Petr Kolář.

Nyní, když americký prezident Barack Obama jmenoval Normana Eisena, se dal celý proces do pohybu. „Ve velmi brzké době předložím jméno vládě a pak prezidentu republiky,“ avizoval Schwarzenberg s tím, že žhavým kandidátem je Petr Gandalovič, o kterém se již delší dobu spekuluje. Podle ministra má už také bezpečnostní prověrku, která je pro výkon funkce nutná.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Česko bude mít novou zahraniční politiku

Schwarzenbergův rezort chystá pro Česko novou koncepci zahraniční politiky, která má tradičně stát na vztazích s Evropskou unií a Spojenými státy a reagovat na výzvy a změny současného světa. S funkcí státního tajemníka pro evropské záležitosti však místopředseda vlády nepočítá: „Bráním se přechodu kompetencí z ministerstva zahraničí na Úřad vlády. Zatím o tom ale kabinet ani nejednal.“

Schwarzenberg naopak v Otázkách připustil, že by se v budoucnu mohly znovu otevřít zrušené české ambasády v zahraničí. Není ale jasné které ani kdy, neboť by muselo dojít k navýšení prostředků plynoucích do rezortu. Za posledních 10 let se přitom příjmy ministerstva zahraničí snížily o třetinu.

Jasno bude i na Ukrajině

Schwarzenberg už má také jednoho konkrétního kandidáta pro funkci českého velvyslance v ukrajinském Kyjevě. Ani jeho jméno, které chce kabinetu předložit brzy, ale v Otázkách nezveřejnil. Jaroslav Bašta, který v Kyjevě působil, požádal před rokem ze zdravotních důvodů o uvolnění z funkce. Černínský palác loni plánoval, že na Ukrajinu pošle někdejšího ministra a bývalého lídra Unie Svobody Petra Mareše. Proti němu se měl ale postavit prezident Václav Klaus.