Nerudovská otázka u stromku: Kam s ním?

Praha - Podle tradice má vánoční stromek zůstat v domě do svátku Tří králů, tedy do 6. ledna. Pak se ale domácnosti veškeré vánoční výzdoby zbavují. Ovšem především ve městech není jednoduché se stromku zbavit v souladu s přírodou. Třeba Pražané mají už třetí rok možnost, dát dosloužilé chloubě svého obýváku druhou šanci na piazzetě Národního divadla.

„Pokud mají lidé doma kompostér, tak mohou větvičky nalámat a dát do něj,“ radí Vratislav Vozník, mluvčí ekologického sdružení Arnika, že nejšetrnější k přírodě je nechat dřevo pomalu rozložit. Jenže to mohou ti, kteří bydlí ve městech, navíc v bytech, těžko.

Většina lidí odkládá stromky k popelnicím, v Praze jich tak odhadem skončí zhruba tři sta tisíc každý rok. V celé zemi pak přibližně čtyřikrát tolik. Nachystat by je lidé měli k nádobám na směšný odpad.

Možností také je odnést stromek do sběrného dvora nebo do kontajnerů, které obce po svátcích přistavují do vybraných lokalit. Stromky ze sběren většinou končí ve spalovně, některé jehličnany se ale rozštěpkují a znovu použijí třeba na výrobu palet. Tomu ovšem často brání ozdoby nebo háčky, které lidé na stromcích nechávají.

Reportáž Květy Gebauerové a Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Svá pravidla má i likvidaci umělých stromečků. Do popelnice na plast patří jen ty malé, ostatní je správné odvézt do sběrného dvora.

Živým stromkům mohou dát jejich majitelé i druhou šanci - pokud jsou z Prahy nebo se do ní vypraví. Na piazzettě Národního divadla z nich už třetím rokem vyroste recyklovaný lesík. Druhou šanci můžete své jedli nebo smrčku dát od 6. do 8. ledna.