Ministerstvo prý špatně počítá platy policistů nebo hasičů, tvrdí odbory

Praha - Policisté, hasiči, celníci a pracovníci ve věznicích budou letos opět dostávat plat v rozporu se zákonem, tvrdí odboráři. Ministerstvo prý platy špatně zaokrouhluje – u jednotlivců činí rozdíl pár desítek korun měsíčně, celková suma by se ale podle odborů mohla vyšplhat až ke sto milionům. Ministerstvo vnitra však chybný výpočet odmítá.

Odboráři tvrdí, že ministerstvo vnitra základní tarify nevypočítává podle zákona a nezaokrouhluje částky na desítky korun nahoru. Co to konkrétně znamená v praxi: policista, který denně zasahuje při aktuálních případech, má brát podle výpočtu ministerstva vnitra 16 750 Kč - podle odborářů to má být o 30 korun víc. U vyšetřovatele v 7. tarifní třídě už je měsíční rozdíl 60 korun a u vysokého funkcionáře 90 korun. 

Podle mluvčího ministerstva vnitra Pavla Nováka ale odbory počítaly špatně, zaokrouhlovaly prý dílčí výsledky, a tím pádem se dostaly k úplně jiným číslům. „I když vezmeme celou tu tabulku nezaokrouhlenou a pak teprve ji zaokrouhlíme, tak jak říká ministerstvo vnitra, stejně docházíme k rozdílným číslům,“ tvrdí ale předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič.   

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Možných žalob se ministerstvo vnitra neobává a odborářům nabízí konzultaci nad výpočtem tarifů. Ti se jednání nebrání – kdy se ale obě skupiny sejdou na ministerstvu vnitra, zatím není jasné. 

Nejde přitom o první spor ohledně platů, nedávno dal totiž Nejvyšší správní soud za pravdu policistům, kterým se nelíbilo, že jim mohou nadřízení nařídit odpracovat až 150 přesčasových hodin zadarmo. Podle soudu to ale neplatí v případě, kdy se tímto způsobem řeší např. dlouhodobý nedostatek osob.