Rath už pročítá spis, podle jeho advokáta ale jde jen o jeho torzo

Praha - Bývalý středočeský hejtman David Rath a jeho právní zástupci se dnes začali seznamovat s vyšetřovacím spisem. Rathův advokát Adam Černý ČT řekl, že jde ale jen o jeho torzo. Ve spisu například chybí odposlechy. Z provedených znaleckých posudků pak podle Černého vyplývá, že žádná z vyšetřovaných zakázek nebyla předražená. Někteří z politikových spoluobviněných materiál studují už od minulého týdne. Žalobce očekává, že bude seznamování trvat minimálně do konce ledna, vzápětí nato policie sepíše návrh na podání obžaloby a zašle ho státnímu zastupitelství.

Podle státního zástupce Petra Jiráta musí mít všichni stíhaní dostatek času na prostudování svého případu, jinak by bylo porušeno právo na jejich obhajobu. Spis se zároveň převáží z věznice do věznice. „O jeden originál se musí podělit 11 obviněných a 15 advokátů,“ prohlásil žalobce. Nelze podle něj odhadnout, jak poctivě budou chtít materiál pročíst. Například Rath se chce podle dřívějšího vyjádření svého právníka Romana Jelínka seznámit se všemi odposlechy, které policie pořídila za šest měsíců.

Adam Černý v ČT

Rathův advokát Adam Černý ČT potvrdil, že už do spisu skutečně měl možnost nahlédnout. „Je to ale stále torzo spisu, například zcela chybí přílohy… Ve stavu, v jakém se spis nyní nachází, je možné, aby do něj kdykoliv v budoucnu byly vkládány nové dokumenty nebo naopak vyjímány,“ řekl ve Studiu ČT24.

Státní zástupce Petr Jirát v reakci na slova Adama Černého o absenci odposlechů ve spisu: „Co si pan obhájce myslel, není vůbec pravda.“

Ve spise například stále chybí odposlechy. „V tomto směru se naplnila naše obava, že řada odposlechů tam nebude zařazena. Například tam nejsou odposlechy z kanceláře hejtmana, které byly povoleny Okresním soudem v Ústí nad Labem.“ Podle Černého Ratha stav spisu velmi překvapil.

Z posudků, které zadala policie, pak podle Černého vyplývá, že žádná z vyšetřovaných zakázek nebyla předražená a všechny byly za cenu obvyklou. „Zakázka na rekonstrukci zámku Buštěhrad nebyla předražená… Jedna ze zakázek pro nemocnice je dokonce pro dodavatele ztrátová.“ V torzu spisu zatím podle svých slov neobjevil nic, co by svědčilo o Rathově vině. „Z pokusu vyplynulo, že prakticky krabice, kde jsou čtyři vína, je váhově totožná s krabicí peněz,“ uvádí třeba Černý.

Policie obvinila v květnu Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. Před Vánoci kriminalisté ukončili shromažďování důkazů. Ratha pak kvůli seznamování se spisem převezla eskorta z Litoměřic do ruzyňské vazební věznice v Praze.

Rath si údajně vzal sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí, kromě poslance zůstávají ve vazbě ještě dva jeho spoluobvinění. Soud zatím nepropustil ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího partnera - bývalého poslance Petra Kotta.