Hlasování o nedůvěře vládě možná 17. ledna

Praha - Poslanecký klub ČSSD se jednomyslně shodl na tom, že sociální demokracie vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Uvedl to šéf poslanců Jeroným Tejc. Za nejpravděpodobnější termín hlasování považuje 17. leden. Důvodem této aktivity je nesouhlas opozice s rozsahem prezidentovy amnestie.

Podle ČSSD je amnestie, kterou u příležitosti výročí 20 let samostatné České republiky vyhlásil prezident Václav Klaus, nepřiměřená. „Je evidentní, že poslanec, který zvedne ruku pro důvěru této vlády, hlasuje také pro Klausovu a Nečasovu amnestii,“ prohlásil hejtman Michal Hašek. Premiér amnestii kontrasignoval. 

Vláda prý také nezvládla bezpečnostní opatření, která propouštění vězňů provázely. Hašek, který je šéfem Asociace krajů, uvedl, že hejtmani budou chtít v této souvislosti schůzku s ministrem vnitra Janem Kubicem. Vláda by také podle něj měla na zajištění bezpečnosti uvolnit z rezerv finanční prostředky. 

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě musí podat nejméně 50 poslanců. Mimořádnou schůzi pak musí podle jednacího řádu sněmovny svolat její předseda, a to neprodleně. Aby kabinet padl, musí pro nedůvěru hlasovat nejméně 101 z 200 poslanců. Nečasova vláda už v minulosti těmto pokusům několikrát čelila. „V minulém období se povedlo svrhnout vládu napopáté, ten pátý pokus nás čeká i nyní, šance je veliká,“ řekl už dříve Tejc.

ČSSD také v souvislosti s kritikou amnestie navrhuje diskusi o změně ústavy. „V oblasti amnestie by měla být vyřazena možnost abolice, tzn. možnost plošně zastavovat trestní řízení,“ uvedl šéf strany Bohuslav Sobotka. Amnestie by se tak vztahovala jen na trestné činy, u kterých byl vynesen pravomocný rozsudek. Sociální demokracie dále navrhuje kontrasignaci premiéra při jmenování členů ČNB, zakotvení institutu ombudsmana do ústavy a prosazení zákona o celostátním referendu. 

Brífink ČSSD k prezidentské amnestii (zdroj: ČT24)