Amnestie zastavila i proces s Pitrem, Provodem a Srbou

Praha - Pražský městský soud zastavil na základě amnestie trestní stíhání Tomáše Pitra a Miroslava Provoda viněných z daňových deliktů z roku 1994. Oba byli již loni v červnu v obnoveném líčení nepravomocně zproštěni obžaloby, odvolací senát ale rozhodnutí zrušil a případ vrátil k novému projednání. Městský soud ukončil i trestní stíhání bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby a jeho dvou spoluobviněných v kauze pronájmu Českého domu v Moskvě. Případ ale nekončí, bude se jím zabývat ještě odvolací vrchní soud. Žalobce i ministerstvo, kterému muži údajně způsobili škodu přes 26 milionů, si podali stížnost.

„V části případu pana Pitra, která byla naším soudem zproštěna, bylo kvůli amnestii zastaveno stíhání,“ uvedl místopředseda soudu Libor Vávra. Podnikatel byl však již pravomocně odsouzen k tříletému trestu vězení za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a jeden daňový únik. Dva roky už ale strávil ve vazbě a soudy ho loni na podzim podmíněně propustily na svobodu. Stanovily mu tříletou zkušební dobu. Těchto skutků se novoroční amnestie hlavy státu netýká.

V nyní zastavené kauze připravili podle obžaloby Pitr a Provod za pomoci fiktivních faktur na reklamní a zprostředkovatelskou činnost stát na daních o zhruba 23,5 milionu. Muži byli původně v roce 2006 odsouzeni k pětiletým trestům za podvody. Soudy ale loni rozsudky zrušily a kauzu začaly znovu projednávat. Prvoinstanční senát pak uvedl, že skutky obou podnikatelů nejsou z pohledu dnešní právní úpravy trestnými činy.

Soudu se totiž podařilo prokázat pouze to, že muži uzavřeli fiktivní smlouvy, aby mohli zadat odpočet DPH. Nelze však prý již dohledat, zda finanční úřad na základě jejich faktur daně odpočetl a zda vůbec odpočet uplatnili. Podle soudce se tak Pitr s Provodem dopustili přípravy k trestnému činu zkrácení daně. Nový trestní zákoník, platící od roku 2010, ji ale nepovažuje za trestnou.

V kauze Český dům viní obžaloba Srbu, bývalého šéfa akciové společnosti Hotel Český dům Stanislava Breie a tehdejšího hlavního účetního moskevského komplexu Miroslava Karla. Pražský městský soud muže dříve dvakrát nepravomocně osvobodil. Podle něj ze znaleckých posudků nevyplynulo, že by Česko poškodili. Odvolací senát ale verdikty zrušil a případ vždy vrátil k novému projednání. Brei, Srba i Karel vinu od počátku popírají.

Brei s Karlem podle obžaloby založili v roce 2000 společnost Hotel Český dům - Brei se stal předsedou představenstva, Karel šéfem dozorčí rady. Jako zaměstnanci ministerstva ale údajně nesměli působit v řídících orgánech soukromých firem. Spolu pak prý připravili servisní smlouvu na úkor českého státu. Breiova firma měla podle ní ministerstvu ročně odvádět nájemné 28 milionů korun. Podle žalobců to ale mělo být o 26 milionů korun víc. Srbu obžaloba vinila z toho, že smlouvu nechal projednat v kolegiu ministra a umožnil, aby byla uzavřena. Údajně to bylo v rozporu s předpisy a Srbovými pravomocemi. Srba byl již dříve odsouzen na 12 let za přípravu vraždy novinářky. Po osmi letech byl podmínečně propuštěn.

Amnestie zatím nepravomocně zastavila i stíhání Berky

Amnestie se vztahuje třeba i na bývalého soudce Jiřího Berku. Státní zástupce ale proti zastavení stíhání podal stížnost. Ministerstvo spravedlnosti se rovněž pokusí zabránit jeho návratu do funkce. „Budou-li zachovány účinky trestních stíhání, které nepodléhají amnestii, pak ministr spravedlnosti neprodleně a opětovně zprostí soudce Jiřího Berku výkonu funkce soudce,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

Přehled známých kauz, jichž se dotkne amnestie

  • Agroplast
  • Kauza kolem konkurzního správce Jiřího Berky
  • H-System
  • Krácení daní v souvislosti s dovozem pohonných hmot ze Slovenska
  • Tomáš Pitr a Miroslav Provod
  • Karel Srba a jeho dva společníci v kauze Český dům
  • Tunelování Válcoven trub Chomutov
  • Union Banka