Dva Češi jsou z řeckého vězení venku. Ve čtvrtek budou doma

Praha - Dva čeští vývojáři počítačových her Martin Pezlar a Ivan Buchta, kteří se kvůli podezření ze špionáže ocitli v řeckém vězení, přiletěli do Atén. Museli ale předtím zaplatit kauci. Úřady v Řecku už částku pěti tisíc eur za každého obdržely a oba muži opustili po více něž čtyřech měsících bránu tamní věznice. Ve čtvrtek by pak měli odletět zpět do Česka. Přistát v Praze by měli před 11:00.

„Finanční částka dvakrát 5 tisíc eur (dohromady zhruba 256 tisíc korun) byla složena přesně podle pokynů řeckých orgánů,“ uvedla dopoledne advokátka Dagmar Raupachová, která na žádost rodin zadržených na případ dohlíží.

Martin Pezlar: „Jsme rádi, že to tak dopadlo, a očekáváme co nejdřívější návrat.“

Podle Karla Šrola z tiskového odboru ministerstva zahraničí se již řeší pouze formality. Na Čechy v Aténách čeká konzulka, která jim vydá náhradní cestovní doklady, o den později by měli muži odcestovat domů. „Zastupitelský úřad v Aténách jim nabízí ubytování ze středy na čtvrtek, pokud by neměli jinou možnost,“ řekl Šrol.

Propuštěním na kauci soud nekončí. Podle Raupachové ale vše naznačuje, že se oba muži nakonec nebudou zpovídat ze špionáže. „Odhaduji, že dojde dokonce ke změně právní kvalifikace,“ řekla České televizi.  

Češi zadržení v Řecku
Zdroj: ČT24

Muži jsou podezíráni z toho, že v Řecku jako zaměstnanci softwarové firmy pořizovali pro novou hru snímky vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem. Po jejich zářijovém zadržení se hovořilo o tom, že za údajnou špionáž mohou dostat až dvacetiletý trest odnětí svobody. Trestní řízení bude i nadále pokračovat.    

Oba zadržovaní muži jsou zaměstnanci firmy Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle dřívějších zpráv médií řecká policie uváděla, že na Limnosu pořizovali snímky pro novou hru. Společnost ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně, a také oni později uvedli, že tam trávili soukromou dovolenou a fotky pořizovali jako turisté.