Cely zejí prázdnotou a městům chybí lidé na prospěšné práce

Praha – Šestnáct dní po vyhlášení novoroční amnestie prezidenta Václava Klause opustilo české věznice už 6 330 lidí. Odliv čtvrtiny arestovaných z tuzemských káznic také podle předpokladů mírně ulevil přeplněným věznicím. Potíže ovšem hlásí řada měst, a to nikoli kvůli vzrůstu kriminality, jako spíše pro nedostatek lidí na obecně prospěšné práce. Klaus totiž amnestoval i řadu podmíněných trestných činů.

„Evidujeme kolem dvanácti tisíc případů a bude, nebo už je zastaven výkon obecně prospěšných prací,“ informoval ředitel Probační a mediační služby Pavel Štern. Než obcím přibydou noví pracovníci, bude navíc nějakou dobu trvat; vyprazdňování cel a rušení alternativních trestů totiž pořád zaměstnává soudy.

„Nepochybně rozhodování v tisících věcech ovlivňuje běžný chod soudů,“ podotýká trestní soudce ze Soudcovské unie Petr Franc. Nové rozsudky o povinné práci proto padají jen zřídka; soudci ale věří, že naplno se nejen k nim vrátí nejpozději v horizontu týdnů.

Věznicím Klausova amnestie ulevila a nyní jsou na devadesáti procentech své kapacity. Například v pražské pankrácké věznici nyní mohou celé oddělení na pár měsíců zakonzervovat. „Po uzavření tohoto oddělení pankrácká věznice ušetří na energiích, vodě a stravě s tím, že samozřejmě pohodlněji se vymalují cely a vydezinfikují,“ informovala mluvčí vězeňské služby Gabriela Pohlová.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)