Kalousek: Klaus by neměl mít právo nominovat ještě nějakého premiéra

Praha – Opozici se ani na pátý pokus nepodařilo svrhnout vládu Petra Nečase. Poslanci ve sněmovně diskutovali přes deset hodin, než došlo na samotné hlasování, opozice ale nakonec dala dohromady jen 92 hlasů z potřebných 101. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka šlo přitom v případě dnešního hlasování o víc než o jednu vládu, šlo o demokratický systém státu. „Není možné dovolit takové loupeže… V této zemi je naprosto podkopána důvěra v jakýkoliv právní řád,“ řekl s odkazem na amnestii, kvůli které ČSSD mimořádnou schůzi vlády vyvolala.

Opozice vládu celý den nešetřila, kritizovala ji nejen za amnestii, ale i za DPH a další kroky kabinetu. Do vlastních řad pak v poledne udeřil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který po svém proslovu odešel na protest proti amnestii ze sněmovního sálu. „Z postupu pana prezidenta a předsedy vlády jsem v záležitosti amnestie hluboce zklamán… Když jsem byl seznámen s obsahem, byl jsem zděšen,“ řekl mimo jiné poslancům. Premiér podle něj dal svým postupem najevo, že nedůvěřuje vlastní vládě. „Myslím, že to není potřebné,“ reagoval na otázku novinářů, zda dnes bude hlasovat s vládou. Schwarzenberg nesouhlasil ani s ministrovým tvrzením, že podpis premiéra pod amnestií znamená, že vláda pouze amnestii provede. Připomněl, že kabinet je za ni podle článku 63 ústavy odpovědný, a proto měl předem prozkoumat její důsledky.

Karel Schwarzenberg nesouhlasí s postupem premiéra a ministra spravedlnosti

„Dnešní ústavní realita vyžaduje, aby když má vláda odpovědnost, byla informovaná a kontrasignace premiéra není pouze potvrzení, že vláda provede amnestii, nýbrž že by ji měla předtím, když odpovídá, prozkoumat. V tom jsem v rozporu jak s ministrem spravedlnosti a panem premiérem. To neznamená, že bych nebyl dál loajálním členem vlády. Nicméně musím říci, že mě tento postup velice pobouřil a omlouvám se vám všem, že po skončení svého projevu odejdu ze sněmovny, neboť s postupem pana prezidenta i pana premiéra opravdu souhlasit nemůžu.“

Místopředseda ČSSD Jeroným Tejc Schwarzenberga v průběhu dne vyzval, aby se vrátil zpět do sněmovního sálu a hlasoval. Poslanec ČSSD Michal Hašek se pak podivil, proč Schwarzenberg reagoval až dnes, když amnestie byla vyhlášena na začátku roku. „Vyzývám všechny poslance vládní koalice, aby hlasovali. Není řešením odejít ze sněmovny,“ dodal na tiskové konferenci Zaorálek.

Gazdík: Pád vlády by přispěl ke zvýšení nestability

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) webu ČT24 řekl, že Karel Schwarzenberg si nehlasováním tvoří symbolicky distanc od rozhodnutí, ke kterému se nemohl vyjádřit: „Já ho naprosto chápu. Já budu hlasovat proti návrhu, protože si nemyslím, že pan prezident Václav Klaus by měl mít právo nominovat ještě nějakého jiného premiéra.“ Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík zopakoval, že TOP 09 a Starostové rozsah amnestie odsuzují, vládu ale podpoří: „Pád vlády by přispěl ke zvýšení nestability.“ Poslance této frakce ale podle Gazdíka mrzí, že prezident Václav Klaus odmítl přijít do sněmovny amnestii vysvětlit. „Tvářit se, že reálný premiér Miroslav Kalousek nevěděl o amnestii, je velmi odvážná lež,“ reagoval na Kalouskova slova poslanec VV Vít Bárta.

Události ČT k jednání sněmovny o nedůvěře vládě (zdroj: ČT24)

Sobotka: Vláda se snaží zbavit odpovědnosti za obsah amnestie

Opozici se nelíbí, že amnestie zastavuje trestní stíhání i u závažných hospodářských kauz. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky jde o morální hazard. „Vyvolala velkou vlnu nesouhlasu celé české společnosti,“ řekl a poukázal na to, že amnestie vyhlášená na Slovensku se nesetkala s žádnou polemikou. Výstupy ministrů a premiéra ve sněmovně navíc podle Sobotky ukázaly, že vláda pokračuje v dosavadní taktice a snaží se zbavit odpovědnosti za obsah amnestie: „Ani premiér, ani ministr Blažek neodpověděli na naše otázky. Nedozvěděli jsme se, kdo je autorem dokumentu, kde vznikl, v jakém časovém rámci probíhala debata.“

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v rozhovoru pro web ČT24 připomněl Klausovo vyjádření, že filosofie amnestie trvá už několik let. Protože je sám ve funkci půl roku, neví prý, kdo je autorem či zadavatelem amnestie: „Co se po mně chtělo za informace, ty jsem osobně předal zaměstnancům Pražského hradu… Nezpracovával to ani Úřad vlády ani ministerstvo. Něco k tomu říkal pan Jakl (politický tajemník prezidenta Václava Klause). Pravda je taková, že pokud o tom bude někdy pan prezident chtít mluvit, bude. My ostatní o tom tu obsahovou informaci nemáme.“

  • Bohuslav Sobotka ve sněmovně autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK
  • Petr Nečas a Pavel Blažek autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK

Nečas: Amnestie je mementem k tomu, abychom změnili trestní politiku 

Opozice kritizuje premiéra mimo jiné i za to, že amnestii kontrasignoval. „Postupoval jsem v souladu s ústavou, úplně stejně, jako postupoval v roce 1993 předseda vlády Klaus a v roce 1998 předseda vlády Tošovský,“ řekl ke svému postupu ve sněmovně Nečas a zároveň připomněl, že jeden den jednoho vězně ve vězení stojí daňové poplatníky tisíc korun. „Tato amnestie je mementem k tomu, abychom změnili trestní politiku,“ podotkl Nečas. 

Premiér zároveň kritiku předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského na adresu amnestie (ten hovořil například o diletantismu), označil za silácká slova.