Zmocněnci stran ladili koaliční noty, na rušení ministerstev se neshodli

Praha - Koaliční vyjednavači se dohodli na podobě části koaliční smlouvy o veřejné správě a boji s korupcí. Zbývající spory, které se týkají zejména otázky rušení a slučování ministerstev, budou ještě řešit špičky stran. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) totiž už dopoledne zpochybnila možnost zrušit ministerstvo pro místní rozvoj. Resort, který řídí její stranický kolega Kamil Jankovský, podle ní koordinuje řadu věcí, které nejde ze státní správy vypustit. Právě v případě tohoto ministerstva se přitom dlouhodobě spekuluje o zrušení.

Koaliční vyjednavači reprezentovaní Zbyňkem Stanjurou (ODS), Jaromírem Drábkem (TOP 09) a Karolínou Peake (LIDEM) dnes v rámci příprav revidované koaliční smlouvy projednali body týkající se redukcí ve veřejné správě a boje proti korupci. Neshodli se jen na osudu některých ministerstev, jednat o něm tak budou muset ještě špičky koalice.

„U některých témat zůstaly rozpory z minulého jednání K9, například kolik a která konkrétní ministerstva by mohla ukončit svou činnost k 1. červenci příštího roku,“ vysvětlil Stanjura, jehož mateřská ODS výraznější slučování prosazuje.

Podle Peake ale připravovaný redukční balíček staví především na omezování byrokracie a agend jednotlivých úřadů a byla by chyba se soustřeďovat na rušení jednotlivých úřadů. „Musíme si říct, jestli by takovým zrušením skutečně k nějakým úsporám došlo,“ uvedla ve vysílání ČT24 šéfka liberálních demokratů.

„U ministerstva pro místní rozvoj je to typický příklad, kdy v sobě slučuje celou řadu nezrušitelných agend, jako je agenda jakéhosi nejvyššího stavebního úřadu nebo veřejného zadávání. Nemůžeme tyto agendy pouze zrušit. Pokud pouze odšroubujeme tabulku z nějakého ministerstva a tím ho zrušíme, tak úspory nedosáhneme.“

Místní rozvoj jako poslední bašta LIDEM

Ministerstvo pro místní rozvoj drží od začátku volebního období Kamil Jankovský (nejdříve VV, dnes LIDEM). Úřad pro liberální demokraty v tuto chvíli představuje jediný resort s vlastním portfoliem. Strana vedle něj drží legislativní radu vlády a donedávna měla i ministra dopravy. Tento úřad ovšem s občanskou demokracií vyměnila za obranu, odkud premiér Nečas Karolínu Peake odvolal po osmi dnech ve funkci. Následná vládní krize také na čas zbrzdila práce na revidované smlouvě.

LIDEM v lednu deklarovala ochotu ve vládě pokračovat přinejmenším do doby, než bude jasné, že novou smlouvu lze vypracovat a podepsat. 

Rušení agend představuje vedle přijetí zákonů o úřednících a dohledu nad financováním stran jednu z priorit nejmenší vládní strany. Právě snižování byrokracie a spojování práce úřadů je zřejmě potenciálním problémem při neformálních jednáních.

„Chceme rušit zbytečné a odstraňovat zdvojené agendy. Pokud to uděláme, určitě bude prostor ke snížení počtu ministerstev,“ podotkl ještě před jednáním ministr dopravy Stanjura. „Přijde mi úsměvné, když každý chce zachovat ministerstvo s tím, že funguje. Vždycky najdete důvod, proč to neudělat. My hledáme důvody pro to, abychom snížili počet ministerstev, ale samozřejmě to nemůže být jen přemalování cedulek.“

Koalice už v prosinci odsouhlasila, a vláda v lednu potvrdila, záměr sloučit do roku 2014 ministerstva průmyslu a obchodu s ministerstvem dopravy, což dnes za vzor do budoucna označila i ODS. „Velký prostor vidíme v redukci agend státní a veřejné správy a slučování úřadů. Příkladem je fúze ministerstev dopravy a průmyslu, kterou už schválila vláda,“ uvedl Stanjura.

Na koaliční úrovni však už zazněly i další návrhy. Porada ekonomických ministrů bude údajně v lednu či únoru řešit možnost zrušení ministerstva kultury s tím, že by jeho agendy převzalo nejspíš ministerstvo školství. V koalici ale zazněla také varianta spojení ministerstev zemědělství a životního prostředí.

ODS má deset priorit - hlavně ekonomický růst

S jinými prioritami jde na jednání občanská demokracie. Podle ministra dopravy Zbyňka Stanjury, který je jedním z dvojice vyjednavačů za ODS, pokládá jeho strana v připravované nové koaliční smlouvě za prioritní ekonomické kapitoly. Vláda by se podle něj měla zaměřit na podporu ekonomického růstu, zvýšení flexibility pracovního trhu, podporu exportérů s nadpolovičním podílem domácí výroby, systémové změny ve školství. ODS také navrhuje definovat jasné parametry sociálních služeb a povinné používání sociálních karet jen pro ty občany, kteří zneužívají sociální dávky. Na dnešním jednání se ale o ekonomických plánech kabinetu nehovořilo, na pořad přijdou až příští týden.