V IT zakázkách Lesů ČR se hraje o škodu 350 milionů

Hradec Králové – Škoda při IT zakázkách, které ve státním podniku Lesy ČR (LČR) zkoumají protikorupční policisté, činí zhruba 350 milionů korun. Policisté šetří, zda nedošlo k porušení povinnosti při správě cizího majetku a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Obvinění zatím na konkrétní osobu nemíří, případným pachatelům hrozí až osm let vězení.

V pondělí provedli detektivové prohlídky domovních i nebytových prostor na třech místech - na Generálním ředitelství Lesů ČR v Hradci Králové a dvou nespecifikovaných místech v Praze. Mělo jít ale i o prostory společnosti Dynn, která získala od LČR IT zakázky.

Lesy ČR již v pondělí potvrdily, že vyšetřování a prohlídka kanceláří se týká údajně předražených zakázek na informační technologie, jejichž zadání spadá do roku 2008. Zakázky za stamiliony korun získaly společnosti Dynn a Time Import. Lesy ČR dokumentaci k zakázkám policii daly již loni v prosinci.

Těžba dřeva
Zdroj: ČT24

Lesy ČR, kterým patří polovina lesů v zemi, v pondělí uvedly, že policii při vyšetřování případu poskytnou plnou součinnost. Dosud podnik tvrdil, že zakázky na IT byly řádně zadány a soutěženy v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Lesy ČR v posledních letech vykazují mnohomiliardové zisky.

Policie podle dřívějších informací deníku E15 v IT zakázkách LČR vyšetřuje, jakým způsobem skončilo zhruba 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, jež mají konta ve Švýcarsku. Lesy ČR spojitost s pozdějšími převody peněz ze zakázek odmítly. Podle E15 údajně existuje podezření, že IT zakázky za 1,136 miliardy korun zadané LČR byly úmyslně nadhodnoceny a mohly se jimi vyvádět peníze z podniku.