Chřipka má zatím na svědomí 31 obětí, průběh epidemie je běžný

Praha – V této sezoně se chřipka stala osudnou jedenatřiceti lidem, číslo hospitalizovaných s komplikacemi činí prozatím 164. Tito pacienti dostávají v nemocnicích antivirotika - Tamiflu se k dnešku vybralo 600 balení a Relenzy 300. Některá zdravotnická zařízení zakázala v souvislosti s epidemií návštěvy, zavřené zůstaly taky desítky mateřských škol a dalších zařízení.

Epidemie chřipky v ČR podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty pokračuje, vrcholit by mohla do dvou týdnů. „Epidemie v České republice, zatím je předčasné hovořit o tom, zda naznačený pokles někde znamená její oslabení,“ uvedl pro ČT. Dosavadní průběh epidemie se podle Valenty nevymyká běžným epidemickým rokům.

V třetím lednovém týdnu stouply počty akutních respiračních onemocnění v průměru o sedm procent, počty případů chřipky o 60 procent. Na Karlovarsku a Plzeňsku ale už začaly počty onemocnění klesat. Lékaři z celé republiky se mohou poradit o postupu léčby s odborníky ze střediska v pražské Všeobecné fakultní nemocnici.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta v Událostech ČT:

„Ukazuje se, že až 60 procent z lidí, kteří podlehli průběhu chřipky, byli obézní. Takže i obezita a životní styl hrají vysokou roli.“

Chřipková epidemie tématem Událostí (zdroj: ČT24)