Soud vyčká se zabíráním majetku, dokud nebude jasno v amnestii

Praha - Městský soud v Praze zatím nebude rozhodovat o případném zabrání obstaveného majetku stíhaným, o jejichž amnestii se ještě definitivně nerozhodlo. Soud si počká na pravomocné verdikty v jednotlivých kauzách, a až poté se bude návrhem státních zástupců na zabrání zabaveného majetku zabývat.

„Teprve kdyby se vztahovala amnestie na ty lidi, tak platí předpoklad, že je nelze soudit a stíhat, což je předpoklad pro to jednat o tom zajištěném majetku,“ řekl mluvčí soudu Libor Vávra. Pokud by se stala rozhodnutí o amnestii pravomocnými, musel by stát vrátit zajištěný majetek, který měl sloužit k úhradě škod způsobených trestným činem. Podle zákona lze majetek zabrat v případě, kdy pachatele z nějakého důvodu nelze obvinit nebo odsoudit.

„Návrhy sice z opatrnosti rozesílá státní zastupitelství teď, možná proto, aby soudci rovnou nerozhodli o uvolnění majetku, ale fakticky nejdřív se musí pravomocně dokončit amnestie,“ podotkl mluvčí.

Vrchní státní zastupitelství v Praze v minulých dnech podalo návrhy ve čtyřech kauzách - bývalého šéfa fotbalového svazu Františka Chvalovského, KTP Quantum, Trend a Bena.

O zastavení stíhání Chvalovského, který je viněn z úvěrových podvodů se škodou v řádu stovek milionů korun, zatím městský soud nerozhodl a jednání přerušil do doby, než o něm rozhodne Ústavní soud. Soudce Kamil Kydalka v této souvislosti Ústavnímu soudu navrhl zrušení celé amnestie, nebo alespoň její části týkající se článku o zastavení stíhání v dlouho se táhnoucích kauzách.