Pokud potkáte ex-poslance Wolfa, volejte 158

Ostrava - Ostravská policie vyhlásila pátrání po bývalém poslanci za ČSSD Petru Wolfovi. Občany vyzývá, aby případné informace o hledané osobě hlásili na linku 158. Wolf byl odsouzen k šestiletému odnětí svobody za zneužití dotace, nástupu do vězení se ale podle soudu vyhýbal; výzvu k nástupu do vězení se mu nepodařilo doručit ani prostřednictvím policie.

Příkaz k zadržení a dopravení do věznice vydal ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě. Obával se toho, že by se odsouzený exposlanec mohl skrývat nebo pokusit uprchnout. „Příkaz jsme dostali dnes ráno. Doručila jej pošta. Nyní budeme pátrat. Postupovat budeme jako v jiných případech,“ řekla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Konkrétní kroky a taktiku policie nemůže zveřejnit, dodala.

Už počátkem ledna Wolf požádal soud o čtyřtýdenní odklad nástupu. Soud to ale zamítl. Čas chtěl odsouzený na vyřízení osobních záležitostí. Soud se třikrát a pokaždé neúspěšně pokoušel Wolfovi doručit obsílku. Podle informací ČT se Wolf s manželkou ze svého trvalého bydliště v Ostravě  Mariánských Horách odstěhoval již před několika měsíci.

Jak policie Wolfa popisuje? Wolf je vysoký 175 až 180 centimetrů, obézní postavy, má knír a bradku. Není ozbrojený ani nebezpečný a nemá žádnou nakažlivou nemoc.

Wolfův případ se týká zneužité dotace

Soud uznal Wolfa vinným za to, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od něhož dostal dotace na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Wolfova firma UT 2002 žádala ministerstvo o dotace na dva projekty. V žádostech Wolf uvedl, že se na nich budou podílet moravskoslezské a polské vysoké školy. Ani jednu ale neoslovil. Z expertů, které uváděl jako spolupracovníky, jej však někteří odmítli, jiní spolupracovali jen okrajově a další o tom nevěděli vůbec. Na dva projekty čerpal Wolf v letech 2005 až 2007 celkem 11 milionů korun.

Poslanecká sněmovna Wolfa vydala počátkem listopadu 2009, protikorupční police záhy zahájila jeho trestní stíhání pro podezření z dotačního podvodu a porušení autorského práva. Ostravský krajský soud bývalému poslanci uložil pět let vězení a pokutu milion korun. Vrchní soud v Olomouci trest Wolfovi zpřísnil na šest let vězení a pokutu pět milionů korun.

Odsouzena byla i Wolfova manželka k podmínečnému tříletému trestu a pokutě milion korun. Na svých internetových stránkách Wolf uvedl, že rozhodnutí soudu považuje za nesprávné a nespravedlivé a prostřednictvím svého obhájce podává dovolání k Nejvyššímu soudu.