Jindrák dal Nečasovi košem, ministrem obrany být nechce

Praha - Jméno nového ministra obrany je zatím stále neznámé. Diskutovaný velvyslanec v Berlíně Rudolf Jindrák podle serveru Novinky.cz nabídku premiéra Petra Nečase odmítl. Informaci serveru potvrdil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Premiér nicméně uvedl, že své dosavadní působení v čele resortu nehodlá prodlužovat ani o minutu déle, než je nezbytné: „Zda to bude tento týden, to teď kategoricky nejde říci.“

Premiér Petr Nečas chtěl řešit výběr nového ministra obrany až po prezidentských volbách. Koalice se zatím shodla pouze na tom, že v čele resortu musí stanout nestraník a musí se na něm dohodnout všechny tři koaliční strany. TOP 09 totiž odmítla, aby na uvolněné místo po Karolíně Peake (LIDEM) nastoupil někdo z ODS.

Dosud se v souvislosti s vedením ministerstva spekulovalo o bývalém náčelníkovi generálního štábu Vlastimilu Pickovi, po jehož odvolání z funkce prvního náměstka a dalších personálních změnách skončila v čele resortu Peake.

Podle Práva se ale mluví i o dalších diplomatech. Konkrétně o velvyslanci v Izraeli Tomáši Pojarovi, velvyslanci v Londýně Michaelu Žantovském, velvyslanci při EU Martinu Povejšilovi a prvním náměstkovi na ministerstvu zahraničí Jiřím Schneiderovi. „Nemám k žádnému z těch jmen zásadní výhrady, ale také jsem o žádném z nich oficiálně neslyšela,“ řekla České televizi předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake. 

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)