Exstarostu Brna-Žabovřesk Kvapila propustili z vězení

Praha - Za korupci odsouzený exstarosta Brna-Žabovřesk Aleš Kvapil byl propuštěn z vězení. Soud vyhověl jeho žádosti o podmíněné propuštění. Společně s jeho známým, bývalým tajemníkem mětské části Brno-střed, Radovanem Novotným byl odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody za převzetí milionového úplatku. K výkonu trestu oba politici nastoupili v polovině roku 2011, započítala se jim ale také doba, kterou strávili ve vazbě. Novotný podle dostupných informací zůstává stále ve vězení.

„Nemám problém ho potkat a podívat se mu do očí,“ reagoval na propuštění exstarosty podnikatel Jiří Štopl, který byl hlavním svědkem obžaloby. Sám exstarosta Kvapil odmítl své propuštění komentovat a odkázal na svého právního zástupce. Novotný si odpykává trest ve věznici v Břeclavi. Také on usiluje o propuštění. Podle dostupných informací se bude tamní okresní soud žádostí Novotného zabývat 12. února.

Korupční kauza Kvapila a Novotného začala v únoru 2010

Kauza odstartovala 11. února 2010 zatčením Radovana Novotného, někdejšího tajemníka radnice Brno-střed, jen pár okamžiků poté, co od Jiřího Štopla převzal milion korun v označených bankovkách. Starostu Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila zadržela ve stejný okamžik policie v centru Brna. Novotný v případu figuruje jako strůjce plánu a vyjednavač, Kvapilovým úkolem bylo zřejmě po složení peněz zastavit komplikace u Štoplova projektu Sonocentrum. Ten měl stát právě v části Žabovřesky.

Oba muži strávili několik týdnů ve vazbě. Obvinění z korupce popírali. Kvapil prý na jediné schůzce s dvojicí Novotný-Štopl netušil, že se jedná o úplatcích. Novotný se hájil tím, že peníze inkasoval za poradenskou činnost. Kvapil poskytl v roce 2010 rozhovor České televizi. Odmítl v něm jakýkoliv podíl na úplatkářské aféře a celou věc považoval za vnitropolitický boj tamní ODS.

Brněnský soudce Pešek měl kauzu ovlivnit, dočasně přišel o talár

Zpočátku řešil korupční kauzu exstarosty Kvapila a jeho tehdejšího stranického kolegy z ODS Novotného soudce Miloš Ždárský, po něm ji převzal soudce Jiří Pešek. Právě ten měl za Žďárským přijít s obálkou, ve které byly dokumenty, které zpochybňovaly svědka v tomto případu.

Pešek měl také svému spřátelenému advokátovi přidělovat drtivou většinu případů, kdy právník vystupoval ex offo, tedy v situaci, kdy je advokát placen státem. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ho tak v polovině ledna letošního roku dočasně zprostil výkonu funkce soudce Městského soudu v Brně. Zproštění funkce potrvá do pravomocného skončení Peškova trestního stíhání.

Původně měli Kvapil a Novotný ve vězení strávit sedm let, Vrchní soud v Olomouci však snížil trest o tři roky a zdvojnásobil peněžitý trest. Kvapil má zaplatit milion korun, Novotný půl milionu.

Telefonát Michala Šebely (zdroj: ČT24)