Opakované komunální volby skončily, někde se asi znovu kupčilo

Praha - Lidé z pěti českých a moravských měst za zvýšené pozornosti médií, policie i zástupců nevládní organizace Transparency International volili svá zastupitelstva. Ve čtyřech z nich nařídily opakovat loňské hlasování krajské soudy, převážně kvůli kupčení s hlasy voličů. Policie dnes nic nezákonného nezaznamenala, ozývají se ale hlasy, že ani opakované volby nebyly v pořádku. V Českém Těšíně se údajně opět za hlasy platilo. Cena jednoho hlasu se měla tentokrát vyšplhat až na 1 500 korun. Navíc existuje podezření, že hlasy tentokrát nakupovaly hned dvě strany. V Roudnici nad Labem zase přišly k volbám desítky údajných nových obyvatel.

V Jirkově na Chomutovsku se hlasovalo ve třech ze 13 volebních okrsků, kde si podle soudu kupovala hlasy voličů vítězná ČSSD.

Opakování voleb v Roudnici nad Labem nařídil soud kvůli svážení voličů seskupení Roudničané, které ale skončilo až na pátém místě. V Roudnici se hlasovalo pouze v jednom volebním okrsku. Do něj se ale teď přistěhovala řada nových lidí – minimálně padesát. Starosta Josef Bakeš (TOP 09) to označil jako podezřelé. Nevyloučil, že by kvůli tomu mohl někdo volby opět napadnout u soudu, protože za současného systému by se mohl hlas nějakého voliče teoreticky započítat i dvakrát. Pokud se totiž někdo přistěhoval z jiného volebního obvodu, kde se volby neopakují, do toho, kde se opakují, mohou se do konečných výsledků započítávat oba jejich hlasy. „Tento případ nejspíše nenastane, ačkoliv teoreticky by mohl,“ dodal starosta.

Opakované volby znovu provází podezření z kupování hlasů (zdroj: ČT24)

Transparency International: V Českém Těšíně znovu úplatky

V Českém Těšíně se opakovaly volby v celém městě. Ostravský krajský soud tak rozhodl kvůli skupování hlasů pro stranu SOS pro Český Těšín. Její voliči z řad bezdomovců či Romů podle svědků dostávali odměnu od 300 do 700 korun. Už včera ovšem hlásili reportéři ČT, že může ke stejnému problému dojít znovu: „Potkal mě člověk, který mi peníze nabídl i v říjnu, s tím, že všechno bude tak, aby to nebylo tak okaté jako minule,“ uvedl Miroslav Nytra, který žije v azylovém domě. Jeho slova potvrzuje i mluvčí radnice Dorota Havlíková: „Tyto indicie jsou. Například se to objevuje v internetových diskusích, víme o lidech, kteří dostali nabídku, nebo kteří chtějí opět prodat hlas,“ řekla Havlíková.

Protikorupční organizace Transparency International prý může s téměř stoprocentní jistotou říct, že v Českém Těšíně znovu docházelo ke kupčení s hlasy. Její pracovníci prý pořídili několik videozáznamů a rozhovorů s lidmi, kteří byli buď osloveni, aby prodali svůj hlas, nebo tak rovnou udělali a za úplatek odvolili. Organizace navíc přišla s podezřením, že vedle kupčení s hlasy došlo i ke kartelové dohodě - tentokrát prý totiž hlasy nakupovaly hned dvě strany a pak si je mezi sebou spravedlivě rozdělily.

Volební komise v Českém Těšíně také byla první, kdo musel řešit incident již krátce po otevření volebních místností. Jako neplatný označila hlas muže, který z místnosti vzal lístky a odešel s nimi ven. „Když se vrátil, měl už lístek vyplněný. Byl v něm hlas pro SOS pro Český Těšín. Komise jeho hlas zneplatnila,“ řekla Havlíková.

Kvůli podezření, že ve městě opět dochází ke skupování hlasů, se měl ve městě pohybovat zvýšený počet policistů v uniformě i civilu. Mluvčí městského úřadu Dorota Havlíková ovšem tvrdí, že slibovaní policisté nejsou ve městě vidět a vadí to prý i některým členům volebních komisí, kam chodí volit bezdomovci. Mluvčí policie Jaroslav Kus prohlásil, že policie nemůže monitorovat volby a žádné narušení pořádku zatím nikdo neoznámil. „V této chvíli prověřujeme oznámení, že jsou u Lidlu nějací podezřelí lidé s autem,“ uvedl mluvčí. Pokud podle něj někomu u voleb připadá, že byl porušen zákon, má zavolat policii. „Ve městě je zvýšený počet policistů. Nejsou jenom u volebních okrsků, ale v celém městě,“ dodal Kus.

V případě Starého Plzence byla pro krajský soud důvodem pro zneplatnění loňských voleb neoprávněná kandidatura dvou zástupců sdružení Volba pro Starý Plzenec a Sedlec, neboť neměli ke dni voleb v obci trvalé bydliště. Jedním z nich byl písničkář Jaroslav Lenk, který už pochybení se svou stálou adresou napravil. Druhá kandidátka od voleb odstoupila.

V případě opakovaných voleb si lidé budou vybírat ze stejných kandidátek, které měli k dispozici v říjnu. V Libhošti se o místa v patnáctičlenném zastupitelstvu přihlásilo pět komunistů a tři sdružení nezávislých kandidátů.

Volby se původně měly konat v sobotu také v části Krupky na Teplicku, jejich konání ale odložil Ústavní soud. Chce nejprve prozkoumat kupčení s hlasy voličů za 200 či 300 korun ve prospěch vítězného sdružení ČSNS a nezávislých kandidátů Šance pro město.

Policie
Zdroj: ČT24