Podíl ministerstva na prezidentských milostech vyžaduje experty

Praha - Případná spoluúčast ministerstva spravedlnosti na rozhodování o prezidentských milostech se bude odvíjet od dohody hlavy státu s ministrem, míní bývalý šéf resortu Jiří Pospíšil. V rozhovoru pro ČT se vyslovil pro model, který fungoval za prezidenta Václava Havla, kdy ministerstvo spravedlnosti zpracovávalo odbornou část agendy milostí. Odborníci resortu studovali spisy jednotlivých případů, zpracovávali podklady a pak posílali na Hrad svá doporučení. Jak informuje deník Právo, o spolupodílení ministerstva na rozhodování o milostech uvažuje do budoucna nastupující prezident Miloš Zeman.

V tuto chvíli podle Pospíšila ministerstvo nemá experty, kteří by mohli agendu zpracovávat. „Muselo by dát dohromady tým expertů, který by byl schopen analyzovat jednotlivé spisy…, a na základě toho činit jednotlivá doporučení hlavě státu,“ pronesl bývalý ministr s tím, že by bylo třeba zřízení týmu zohlednit také v rozpočtu resortu.

Pokud by zvažovaný krok měl vejít do praxe, není ani nutné měnit legislativní normy či přicházet s novými zákony, míní Pospíšil. Může se jednoduše oživit zvyklost z minulosti, kdy se ministerstvo podílelo na odborné přípravě podkladů.

Jiří Pospíšil ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Zeman se chce milostem spíše vyhýbat

Miloš Zeman podle Práva nechce milosti udělovat téměř vůbec. Výjimku můžou představovat důvody čistě humánní, například těžká nemoc. Ve chvíli, kdy by třeba odsouzený umíral v důsledku nemoci v cele, mohl by si přát poslední chvíle strávit v domácím prostředí.