Za jednoho nemocného si vezme chřipka skoro 60 tisíc

Praha – Během epidemie onemocní chřipkou průměrně milion lidí ročně. Započítá-li se lékařské ošetření, pracovní neschopnost i případné komplikace, vyjde jedno onemocnění pracujícího člověka celkově na téměř 60 tisíc korun.

Pokud si pacient s průměrným příjmem poleží v posteli alespoň týden, vyjde ho léčba i s léky a poplatky u lékaře na více než 4 tisíce korun. „Při průměrném platu 20 tisíc dostane místo těch 5 tisíc za daný týden 1 600 korun,“ shrnul praktický lékař Cyril Mucha. Zaměstnavatel ovšem z kasy vydá skoro 20 tisíc korun. Některá zaměstnání navíc neumožňují docházku do práce byť s lehčí formou chřipky, jde především o pracoviště s potravinami.

Nejnižší položku za nemocného platí nakonec zdravotní pojišťovny – náklady na návštěvu lékaře a vyšetření vyjdou na 2,5 tisíce. Navíc podle lékařů dá každý nemocný za volně prodejné léky zhruba 300 korun. Nemocný člověk nejen, že běžně neutrácí, neplatí ani daně ani pojištění. Při běžném průběhu chřipky činí celkový účet bezmála 59 000.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta upozorňuje, že je nutno pamatovat i na případné komplikace, protože představují až třicet procentech případů onemocnění. Ročně si kvůli chřipce v Česku poleží v nemocnici až 16 tisíc lidí, na jejichž uzdravení padne zhruba jedna miliarda jak ze strany státu, tak z jejich vlastní výplaty.

Reportáž Veroniky Markové a Michaely Polákové o nákladech na chřipku (zdroj: ČT24)

V českobudějovické nemocnici zemřel v neděli večer starší muž po chřipce. Trpěl však několika dlouhodobými chronickými onemocněními. V Jihočeském kraji letos zemřelo na následky chřipky už 11 lidí. Podle Jitky Luňáčkové z českobudějovické krajské hygienické stanice se letos vyskytuje mnohem více onemocnění chřipky s vážným průběhem.