Přímá volba starostů je o něco blíž praxi

Praha - Vláda schválila materiál ministerstva vnitra, který navrhuje různé varianty voleb, které přibližují zavedení přímé volby starostů. Vybírat starostu by mohli sami občané namísto zastupitelů už v roce 2014, a to v malých obcích zároveň s volbami do zastupitelstev. Velká změna ale nechává malé obce v klidu.

„Tady lidé nevolí žádné politické strany, ale volí konkrétní lidi, takže nemá smysl, aby to šlo přes kandidátky takzvaných politických stran,“ říká třeba starostka obce Třebotov Alice Rahmanová (Pro Třebotov). A přidává se i starostka Chotče Vlasta Vaníčková (Nestr.): „Přece jen si lidé volí osobnosti z dané vesnice.“

Vláda by do Česka přinesla model, ke kterému se Evropa nestaví jednoznačně. Ve dvanácti zemích volí lidé starosty přímo, ve čtrnácti ne a šest zemí oba způsoby kombinuje. Zkušenosti ze Slovenska varují před patovými situacemi. „Ten nesoulad mezi zastupitelstvem, které může mít nějaký názor nebo politické zbarvení, a tím přímo zvoleným starostou… Ne vždy to dobře funguje,“ říká výkonný místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

I hlavní přínos změny, což má být maximální zájem občanů zapojit se do místní politiky, starostu zvolit, kontrolovat i odvolat, se může snadno převrátit. „Tak se některé obce dostanou do permanentní volební kampaně a každé tři měsíce se budou konat referenda o odvolání starosty, byť neúspěšná,“ vysvětluje stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD).

Na řadě je diskuse třeba o posílení pravomocí starostů nebo o nutných změnách zákonů. Ústava by se do prvních voleb podle nových pravidel zřejmě měnit nemusela i proto, že novinka by se týkala jen těch obcí, kde nezřizuje rada. Podle vysvětlení mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky jde o obce, kde je méně než 15 členů zastupitelstva.

  • Ilustrační foto autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2028/202742.jpg
  • Volby autor: Luboš Pavlíček, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2028/202744.jpg