Jančík spojuje své obvinění s tlakem VV na protikorupční strategii

Praha – Bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík spojuje své obvinění se snahou ministra vnitra Radka Johna (VV) prosadit schválení protikorupční strategie. Podle něj může být formou nátlaku Věcí veřejných na členy vlády za ODS. Uvedl to dnes na tiskové konferenci, kde vysvětloval svou roli při prodeji pohledávek na nájemném za 60 milionů korun. Bez souhlasu zastupitelstva údajně pomohl soukromé firmě, a připravil tak městskou část o miliony. Protikorupční policie už ho v úterý obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby. Mluvčí elitního útvaru Roman Skřepek dnes Jančíkova slova odmítl, kauza podle něho s protikorupční strategií vůbec nesouvisí.

O obvinění bylo podle Jančíka rozhodnuto na začátku prosince, on se o věci dozvěděl několik dnů před Vánoci. Teprve v úterý ale byla podle něj záležitost medializována. Skřepek však zdůraznil, že policie jedná naprosto apoliticky a žádný politik ji neřídí. O případu informovala až nyní proto, že před Vánoci byla na pořadu dne jiná aktuální témata.

Milan Jančík:

„Obvinění člena ODS, i když se v dané době politikou nijak nezabývám, je pravděpodobně panem Johnem, mimochodem zastupitelem na Praze 5, považováno za určitou formu nátlaku na členy vlády za ODS.“ 


Jančík dnes zopakoval, že v kauze Agentury Praha 5 vylučuje jakékoliv své pochybení i jakékoliv pochybení zaměstnanců radnice nebo členů rady a zastupitelstva. Podle něj byla spolupráce s agenturou komplikovaná, ale i přesto se jí podařilo vymoci asi 28 milionů korun. Vinu vidí pouze na straně agentury, která podle něj městské části dosud dluží asi 6,5 milionu korun. 

Podle Pavly Oslerové z Agentury Praha 5 nejsou dosud vypořádány závazky a pohledávky mezi agenturou a městskou částí. Pohledávky má prý agentura i vůči radnici. Jaká je jejich výše, ale údajně nelze v současnosti říci. „Ať už je v médiích prezentována jakákoliv částka (včetně částky uváděné bývalým starostou), nemá reálný podklad,“ uvedla.

Policie obvinila Jančíka poprvé. Podle vyšetřovatelů pomohl firmě Agentura Praha 5, která vymáhala dlužné nájemné, ke čtyřem milionům korun. Jančík podal proti obvinění okamžitě stížnost, považuje ho za absurdní. Tvrdí, že zastupitelstvo o jeho kroku vědělo. K postoupení pohledávek za nájemné podle svých slov nepotřeboval souhlas zastupitelstva, protože výše jednotlivých pohledávek údajně nepřevyšovala 100 tisíc korun. Převzetí pohledávek za nebytové prostory, které mohou být vyšší než 100 tisíc korun, bylo údajně zastupitelstvem schváleno.