Soud se opět podívá na podplácení poslance za Věci veřejné

Hodonín - Kauza poslance za Věci veřejné Otto Chaloupky a jeho bývalého asistenta Vratislava Vařejky bude pokračovat u Okresního soudu v Hodoníně. Zákonodárce podle obžaloby nutil Vařejku, aby mu odevzdával část svého platu. Chaloupkovi hrozí za přijetí úplatku až osmileté vězení, jeho někdejšímu asistentovi za podplácení šest let.

„Źádám vás s veškerou vážností, abyste hlasovali proti mému vydání,“ tak zněla marná žádost poslance Chaloupky. Jeho kolegové umožnili policii a soudům podívat se na případ zblízka a vnést jasno do nepřehledného vztahu poslance a jeho asistenta. U soudu proti sobě stojí Vratislav Vařejka a Otto Chaloupka a jejich pohledy na tutéž věc. A sice, co znamenaly odvody části Vařejkova platu Chaloupkovi.

Vařejka se odkazuje na nahrávky pořízené v kavárně, které mají Chaloupkovy nekalé úmysly dokazovat. Podle poslance jsou ale vytržené z kontextu. Chaloupka trvá na své nevině - během víkendu se naplno zapojil do konference Věcí veřejných a - neúspěšně - kandidoval i na místopředsedu strany.

Chaloupka a Vařejka opět před soudem (zdroj: ČT24)

Kauzou se začala policie zabývat poté, co Vařejka podal na Chaloupku po svém propuštění trestní oznámení pro korupci. Vařejka policii oznámil, že musel platit Chaloupkovi polovinu svého příjmu asistenta, tedy asi 25 tisíc korun měsíčně. Chaloupka je stíhán za to, že úplatky vymáhal, Vařejka za to, že je poskytoval.

„Vařejka zřejmě tolik práce pro Chaloupku nedělal, ale společně se dohodli na tom, že sněmovně budou fakturovat maximální možnou částku, ze které část Vařejka vrátí Chaloupkovi. Později se ale nemohli na dělení dohodnout a měli i další neshody,“ vysvětlil redaktor ČT Ondřej Schneider.