Chumelenice ustala, dopravní situace se rovněž zlepšuje

Praha - Intenzivní chumelení, při němž napadly až tři centimetry sněhu za hodinu, ustalo. Další vlna se očekává v noci. Celkem má dnes napadnout až 15 centimetrů bílé pokrývky, v noci až deset. Na řadě míst se zkomplikovala doprava. Jen v metropoli se od rána stalo kolem 80 nehod, v celém Česku si zatím vyžádaly tři lidské životy. Na Šternbersku vyhlásili silničáři kalamitní stav prvního stupně, ten byl k večeru odvolán. Policie zrůjezdnila pro kamiony hraniční přechod s Rakouskem Mikulov-Drassenhofen. Nehody už několikrát zastavily dopravu na dálnici D5.

Nejhorší situace byla v okrajových částech Prahy, hlavní tahy jsou sjízdné. Od rána se stalo už kolem 80 převážně lehčích nehod. V pražské MHD nabíraly autobusy kvůli přívalům sněhu zpoždění. U Klatov se dopoledne střetlo na železničním přejezdu auto s osobním vlakem. Jedna žena při nehodě zemřela, další člověk je zraněný. Při střetu dvou osobních aut v Karviné-Darkově zemřel v noci řidič. Další třiatřicetiletý muž skončil v nemocnici. Podle policie byl pod vlivem alkoholu. Odpoledne zemřel řidič osobního vozu při dopravní nehodě u Loun.

Na mnoha místech silnic na východě Čech se tvoří sněhové jazyky a závěje. Na Rychnovsku jsou uzavřeny čtyři úseky menších silnic. Nesjízdná je silnice z Olešnice v Orlických horách do Sedloňova, z Prorub do Kačerova, z Horní Rokytnice do Říček a z Uhřínova do Rampuše. Dnes v 6:00 silničáři odklidili sníh a otevřeli silnici ze Sedloňova do Deštného v Orlických horách, řekl pracovník dispečinku Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Se sněhovými jazyky musejí řidiči počítat ve všech okresech Královéhradeckého kraje. Odpoledne se uzavřel hraniční přechod Náchod‒Běloves pro kamionovou a nákladní dopravu nad 3,5 tuny. Příčinou je nesjízdná silnice na polské straně. Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice v Libereckém a Ústeckém kraji. Podle policie kamiony blokují dopravu na silnici 9 mezi Dolním Podluží a Varnsdorfem na Děčínsku. Kvůli sněhu je také uzavřená silnice 2931 mezi obcemi Vrchovina a Levínská Olešnice na Semilsku.

Sněžení během dneška ještě zesílí, hlavně na jižní Moravě

Vytrvalé sněžení způsobilo dnes řadu dopravních nehod v Plzeňském kraji. Kolize se nevyhnuly ani dálnici D5, kde kvůli tomu vznikaly kolony. V kraji ráno mrzlo a teploty byly kolem minus osmi až minus pěti stupni. Odpoledne se ale začalo oteplovat.

Doprava se komplikuje i v Karlovarském kraji. Na silnicích se už stala řada nehod a špatně sjízdná byla i silnice R6. Na komunikacích leží většinou ujetá vrstva sněhu nebo rozbředlý sníh po chemickém ošetření, silničáři se snaží silnice udržet sjízdné. Sníh ale začal odpoledne odtávat.

Silničáři upozorňují na zledovatělou vrstvu sněhu místy s vyjetými kolejemi na Šumavě, ledovka se ale vyskytuje i v okolí Plzně nebo na Tachovsku. Kluzká silnice je i na dálnici D5 na Tachovsku. Nákladní auto havarovalo v Boru u Tachova, v Horšovském Týnu na Domažlicku nebo v Dobřívi na Rokycansku. Nehody se obešly bez zranění.

Policie na Vysočině eviduje 39 dopravních nehod, při nichž bylo pět lidí lehce zraněno. Zájezdový autobus s 31 pasažéry narazil brzo ráno do plotu v Ústrašíně na Pelhřimovsku, nikdo nebyl zraněn. Auta havarovala na dálnici D1 i na ostatních komunikacích. Silnice v kraji jsou stále sjízdné jen s nejvyšší opatrností.

Na silnicích v jižních Čechách kvůli sněžení místy stály kamiony v kopcích, největší problémy měli po ránu řidiči těžkých aut na Prachaticku. Policie přijala hlášení o 25 nehodách, při nichž byl jeden člověk lehce zraněn. Na přejezdu u Nišovic na Strakonicku se dokonce po poledni srazil vlak s osobním autem, nehoda se obešla bez zranění. Doprava na trati byla obnovena po dvou a půl hodinách.

Na jižní Moravě je většina silnic sjízdná se zvýšenou opatrností. Situace se ale mírně zlepšuje. Dnes odpoledne ustalo vydatné sněžení, které začalo už v pátek dopoledne. Navíc se oteplilo. Po použití soli je již část hlavních tahů holá a mokrá. Pro kamiony byl zprůjezdněn hraniční přechod s Rakouskem Mikulov-Drassenhofen, který byl pro ně tři hodiny uzavřený.

Ve Zlínském kraji stále sněží, kamiony mají místy problémy ve stoupání. Silničáři uzavřeli silnici u Holešova na Kroměřížsku, je neprůjezdná. V kraji je zataženo, na Vsetínsku a Kroměřížsku vane silný vítr. Teploty se pohybují od minus pěti do minus jednoho stupně Celsia.

Na Olomoucku uzavřeli silničáři kvůli sněhu několik silnic. Na Šternbersku dokonce vyhlásili kalamitní stav, odvolali ho večer. Na hlavních tazích leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém posypu nebo čerstvě napadaný sníh. Místy hrozí námraza, silničáři nabádají k opatrnosti například na rychlostní silnici R35 ve směru od Lipníka nad Bečvou na Olomouc.

Dnes sněhu přibude, od zítřka se bude oteplovat, tvrdí meteorologové

Meteorologové očekávají, že by během dne mohlo napadnout až 15 centimetrů nového sněhu, v noci pak dalších deset. Teploty se budou pohybovat těsně pod bodem mrazu. V neděli se prý budou sněhové srážky měnit v déšť, je proto možné očekávat ledovku. Déšť se sněhem by měl vydržet až do středy. V druhé polovině týdne by se pak mohlo ukázat i slunce.

Sněžit začalo už během pátku, nejdřív na Moravě a ve Slezsku. Silnice druhých a třetích tříd pokryla souvislá vrstva i v nižších polohách. Husté sněžení ale komplikovalo dopravu i na dálnicích a rychlostních silnicích. Už odpoledne zablokovala na čtyři hodiny smrtelná nehoda hlavní tah z Hranic na Nový Jičín. Odpoledne a večer pak kalamita dorazila i do Čech. V okolí Prahy napadlo během několika hodin až deset centimetrů sněhu, počet nehod se tu ale nezvýšil.