Lidovci podali trestní oznámení kvůli systému na výplatu dávek

Praha - Lidovci podali trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli systému na výplatu sociálních dávek. Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška zneužilo ministerstvo práce a sociálních věcí na jeho financování až miliardu korun z evropských fondů. Policie už stíhá v kauze IT zakázek 12 lidí. Bývalý náměstek ministra Vladimír Šiška podle policie obešel povinnost vyhlásit soutěž a rozdělil trh s výplatou dávek mezi čtyři předem určené firmy. Dohodu měl uzavřít se dvěma nejvyššími jednateli Fujitsu Technology a členy managementu firem Vítkovice IT Solutions, Digi Trade, Skill a Techniserv. Čtyři firmy měly vyvinout na vlastní náklady nové systémy, přes něž by se pak dávky vyplácely. Informaci přinesla Mladá fronta DNES.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška si resort práce pod vedením bývalého ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) sám vyhlásil výzvu k podávání projektů a žádostí o evropské peníze, napsal si projekt, schválil si ho a bude si i vyplácet peníze. „V průběhu výzvy byla porušena základní pravidla pro vyhlašování veřejných zakázek… Velmi zajímavé na tom všem je, že konečnou kontrolu, jak byly čerpány prostředky z evropských fondů, má následně na starosti ministerstvo financí, tedy kolega z TOP 09 pan Miroslav Kalousek. Mně to připadá téměř geniální,“ prohlásil na brífinku místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Nový počítačový systém k vyplácení dávek používají úřady práce od loňského roku. Ministerstvo dodavatele nevybíralo v tendru, připojilo se jen k rámcové smlouvě ministerstva vnitra se společností Fujitsu Technology Solutions. Podle antimonopolního úřadu ale obě ministerstva porušila zákon o veřejných zakázkách, uložil proto každému půlmilionovou pokutu. ÚOHS rovněž zakázal stávající počítačový systém pět měsíců po nabytí právní moci verdiktu používat. Do té doby musí MPSV najít nového dodavatele služeb.

Brífink KDU-ČSL k trestnímu oznámení na výplatu dávek (zdroj: ČT24)

Vyšetřování podle MF Dnes ukázalo, že Firmy Digi Trade, Vítkovice IT Solutions, Techniserv a Skill vytvořily na výplatu dávek nové aplikace. „Předem bylo dohodnuto, že následně tyto aplikace poskytnou ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) k užívání za symbolickou cenu a MPSV bude za provoz platit Fujitsu, která část takto získaných peněz rozešle společnostem,“ píše se v usnesení o zahájení trestního stíhání. Šiška poté uzavřel na již existující rámcovou smlouvu ministerstva vnitra s firmou Fujitsu novou prováděcí smlouvu a k ní dodatky, které zajistily, že dané firmy mohly nové aplikace pro dávky vytvořit a provozovat.

Obviněným hrozí nepodmíněné tresty až do výše 12 let

Firmy si za nové aplikace mohly podle znaleckého posudku policie celkem přijít na 386,12 milionu korun. Což je prý o 180 milionů korun více, než by ministerstvo platilo, kdyby nechalo běžet vše při starém a do dávek vůbec nesahalo. Tehdejší ministr Jaromír Drábek (TOP 09) přitom tvrdil, že ministerstvo mělo díky výměně starých aplikací za nové ročně ušetřit 200 milionů korun.

Současná ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09) k případu uvedla, že nechá pracovat policii. „Jsme pochopitelně připraveni na tomto případu spolupracovat a poskytnout veškeré dokumenty, které budou vyšetřovatelé žádat,“ řekla deníku.

Policie už loni v listopadu zatkla kvůli výběrovým řízením na počítače právě Šišku a také ředitele IT odboru Milana Hojera. Aféra stála křeslo i tehdejšího ministra Jaromíra Drábka. Dalších deset lidí začala policie stíhat letos začátkem března. Šiška s Hojerem měli podle policie nabídnout stomilionový úplatek ve formě přidělení zakázky firmě OKsystem, pokud stáhne stížnost u antimonopolního úřadu. Firma si stěžovala na nezákonný postup ministerstev, která nevypsala tendr na informační systém pro vyplácení sociálních dávek. Zakázku získala výše zmíněná společnost Fujitsu Technology Solutions. Šiška je ve vazbě, Hojera policie vyšetřuje na svobodě.

Obvinění v korupční kauze MPSV:

MPSV:

  • Vladimír Šiška, tehdejší 1. náměstek ministra
  • René Piták, 1. ředitel odboru IT
  • Milan Hojer, 2. ředitel odboru IT

Ministerstvo vnitra: Miroslav Duda, ředitel odboru rozvoje projektů a služeb eGovernmentu

Fujitsu Technology Solution:

  • Radek Sazama, jednatel
  • Jiří Řehák, jednatel

Vítkovice IT Solution:

  • Vladimír Měkota, místopředseda představenstva
  • Pavel Kocour, člen představenstva

Digi Trade: Radan Picek, jednatel
Techniserv IT: Luděk Telecký, jednatel 
Skill: Antonín Kočí, jednatel 

zdroj: MF DNES