Uprchlý Michek z kauzy Progres Invest dostal sedm let

Praha - Odvolací pražský vrchní soud poslal jednatele společnosti Progres Invest Vladimíra Michka na sedm let do vězení. Spolu se svým někdejším kolegou Pavlem Dvořákem v devadesátých letech podvodně připravili klienty firmy o téměř půl miliardy korun. Dvořákovo stíhání bylo před nedávnem na základě amnestie zastaveno. Michka se prezidentský pardon nedotkl, protože je uprchlý. Proti zastavení stíhání Dvořáka si podal stížnost státní zástupce. Definitivně tak rozhodne až Nejvyšší soud.

Krajský soud v Hradci Králové loni v dubnu oba muže potrestal za podvod a neoprávněné podnikaní. Michkovi uložil osmileté a Dvořákovi pětileté vězení s ostrahou. Odvolací senát dnes prvnímu z jednatelů trest o rok snížil. Odsoudil ho pouze za podvod. Podle předsedy senátu Petra Píši totiž manažer nikdy s penězi klientů nepodnikal, ani to neměl v úmyslu. Od počátku je chtěl pouze podvést.

Michek musí odškodnit několik vkladatelů, ostatní se mají obrátit na civilní soud

Michkův advokát trval i při odvolacím řízení na nevině svého klienta. Uváděl, že za ztrátu vkladatelů nemůže jednatel, ale firma. „Odvolací soud tuto námitku považuje za lichou,“ prohlásil ale Píša. Podle něj členové statutárních orgánů nesou za společnost odpovědnost. „Nemůže uspět ani argument, že obžalovaný konzultoval své jednání s několika právníky, kteří mu řekli, že je vše v pořádku,“ dodal soudce.

Michkův právní zástupce argumentoval také tím, že firma po nějakou dobu klientům peníze vyplácela. Podle předsedy senátu tak ale činila pouze proto, aby mohla nalákat další vkladatele a lépe je oklamat. Michek byl pak podle Píši vůdčí osobností podvodů. Na jeho pokyn obchodní zástupci uzavřeli přes 36 000 smluv. Muž musí podle rozsudku několik desítek vkladatelů odškodnit, zbytek se má obrátit na civilní soud.

Zakladatele vytunelovaného fondu hledá Interpol.
Zdroj: ČT24

Společnost Progres Invest v letech 1994 až 1997 shromažďovala peníze od fyzických a právnických osob pod slibem vysokého zhodnocení. Lidem nabízela výnos 24 procent ročně či až dvanáctinásobek vložené sumy při investici na deset let.

Michek s Dvořákem se ale ani nesnažili peníze zhodnotit. Firma za své existence provedla jen tři zanedbatelné investice, z nichž neměla žádný zisk. Stovky milionů prý byly převedeny do spřátelených společností, část peněz získali obchodní zástupci firmy či někteří klienti. Firma působila po celé zemi. Zhroutila se na podzim 1997, o půl roku později ji soud poslal do konkurzu. Michek podle soudu uprchl hned na poté, co se dozvěděl o vyšetřování společnosti.