Hrad oblehli Zemanovci a monarchisté žadající návrat panovníka

Praha - Na inauguraci nového prezidenta Miloše Zemana dorazily na Hrad stovky jeho sympatizantů, řada z nich ze Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ). Na hradním nádvoří u katedrály svatého Víta pro ně byl vyhrazen zvláštní prostor, kam se dostali jen předem nahlášení účastníci. Na Hradčanském náměstí se na pokojné demonstraci sešla i desítka monarchistů. Na transparentech žádali zrušení republiky a prezidentského úřadu a zřízení monarchie.

Přijíždějící skupiny vítaly na nádvoří pořadatelky s jmennými seznamy. Do vyhrazeného pásu se dostali pouze lidé, jejichž jméno bylo na seznamu. Mnozí účastníci měli na klopě odznak a na krku šálu se Zemanovým portrétem, které jim rozdávali pořadatelé.

Zemanovi příznivci vyrazili z řady krajů z celé země autobusy - například z Liberce, Vysočiny, Plzeňského kraje nebo Nového Veselí, kde Zeman řadu let chalupaří. V blízkosti Pražského hradu autobusy zastavily už po sedmé hodině ráno. Už před 8:00 se ve vrátnici prezidentské kanceláře začali scházet také akreditovaní novináři a fotografové. Velký zájem médií dokládaly rozměrné archy se jmény, do Vladislavského sálu samotného však z většiny redakcí mohl jen jeden fotograf a jeden zpravodaj.

Dění mohli lidé na Hradčanském náměstí sledovat na velkoplošných obrazovkách. Pro příznivce Miloše Zemana i ostatní návštěvníky byly na náměstí otevřeny také stánky s občerstvením. Nabízely horkou čokoládu, gulášovou polévku nebo klobásy. Podle odhadů přišlo prezidenta přivítat asi 600 lidí.

Monarchisté na inauguraci: „Zrušme prezidenty! Dost bylo republiky!“

Na Hradčanském náměstí se sešla také asi desítka členů Koruny české, monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska. Svému pokojnému protestu dali název: Na Pražský hrad patří panovník, zrušme prezidenty. „Chceme upozornit nejen na nelegitimitu prezidentského úřadu, ale i na obskurnost celého společenského zřízení - republiky,“ řekl koordinátor akce Jaroslav Konečný. Objevovaly se také transparenty „Zrušme prezidenty!“ nebo „Dost bylo republiky!“ Podle Konečného politici konají jen v horizontu volebního období, ne s pohledem do budoucna, takže za monarchie by bylo lépe. Náprava nebude jednoduchá, dodal.

Před Hradem došlo i na slovní potyčky s policií. Ty vyvolal pražský taxikář a aktivista Zdeněk Ponert s transparenty: „Politické strany selhaly“, „Občan tvoří stát, volme občany, ne hujery“. Mezi diváky se objevila i známá postava - muž, který pohladil amerického prezidenta Baracka Obamu při jeho pražské návštěvě.

Dění u Pražského hradu během inaugurace (zdroj: ČT24)