Víkend trhal mrazivé rekordy. Před rokem bylo letních 23 stupňů

Praha - Až pod minus 26 stupňů Celsia klesla o víkendu na některých místech republiky rtuť teploměrů. Nejmrazivější sobotní ráno měla Šumava a Krušné hory. Dnes se teplota v některých oblastech blížila k minus 20 stupňům. Na řadě měřicích stanic padly teplotní rekordy. V sobotu byly na dvou místech dokonce pokořeny více než stoleté hodnoty. Loni touto dobou přitom padaly rekordy zcela opačné. Teploty v Česku tehdy přesáhly letních 23 stupňů Celsia.

Sobotní noční vyjasnění a uklidnění větru přineslo místy až třeskuté mrazy. Nejnižší teploty byly naměřeny ve známých mrazových kotlinách: Kvilda-Perla na Šumavě hlásila minus 26,3 stupně, stanice Jelení v Krušných horách minus 26,2 stupně a šumavský Březník minus 26 stupňů Celsia. Pod minus 20 stupňů spadla teplota i na Horské Kvildě a Rokytské slati. Mrazivo však bylo nejen na horách, minus 14 stupňů naměřily stanice v Jablonném v Podještědí, Stráži pod Ralskem, Konstantinových Lázních a Mariánských Lázních.

ČHMÚ:

„V lednu by takové teploty nikoho nepřekvapily, ale pohled na teplotní rekordy ukazuje, že teď v březnu takové teploty nejsou zcela běžné.“

V noci padaly stoleté rekordy

Podle ČHMÚ padly mrazivé teplotní rekordy na většině stanic v severních a západních Čechách. Teplice desetistupňovým mrazem překonaly rekord starý 115 let, Přerov dokonce rekord starý 129 let. Relativně nejtepleji se mohli v sobotu ráno cítit obyvatelé Ostravska, kde se oblačnost neprotrhala a minimální teploty dosáhly jen kolem minus pěti stupňů Celsia.

Zima
Zdroj: ČTK/DPA/Bernd Wüstneck

Desítky dalších rekordů padly i dnes ráno. Nejchladněji bylo na stanici Jizera, kde naměřili minus 19 stupňů. Silný mráz zaznamenali například i ve východočeském Adršpachu, kde teploměr ukázal minus 17 stupňů. „Na tak nízko položenou oblast je to nezvyklý mráz,“ upozornil meteorolog Tomáš Mejstřík.

Loni touto dobou bylo letních 23 stupňů

Před rokem přitom v Česku padaly rekordy zcela opačných hodnot. Vůbec nejvyšší teplotu tehdy meteorologové naměřili ve středočeských Dobřichovicích, kde teploměr ukázal 23,9 stupně Celsia. Historické maximum pro 17. březen bylo překonáno také v pražském Klementinu, kde rtuť vystoupala na 21,7 stupně. Vlna mimořádně teplého počasí přišla loni do Česka již 16. března, a zatímco na horách se lyžovalo, v nížinách už panovaly letní teploty.