Kvůli nedostatku pitné vody může denně zemřít až 42 tisíc lidí

Praha – Na jedné straně miliony lidí bez běžného přístupu k pitné vodě, vedle toho naopak její plýtvání ve vyspělém světě. Na paradoxy upozorňuje Světový den vody, který od roku 1993 připadá na 22. březen. Podle propočtů budou v roce 2025 na světě žít téměř 2 miliardy lidí v oblastech s naprostým nedostatkem pitné vody. O deset let později potom téměř polovina lidstva. Toto varování si lidé mohou připomenout například na pražském Ovocném trhu, kde po celý den probíhá akce Nejdelší fronta na záchod.

Charitativní happening v centru pořádá česká sekce UNICEF. Soutěžit budou například žáci základních škol o nejzdařilejší maketu kadibudky, odpoledne proběhne také koncert. Zábavný program nicméně upozorňuje na vážná fakta. Možnost používat toaletu nemá téměř 2,5 miliardy lidí na světě. Každý den navíc umírá 2 000 malých dětí na průjmová onemocnění kvůli závadné vodě a nedostatečné hygieně.  

Některé údaje už nyní varují, že se se špatným přístupem k pitné vodě potýká až 40 procent obyvatel planety. V roce 2025 by i kvůli klimatickým změnám a s tím spojeným rozšiřováním pouští mělo téměř 1,8 miliardy lidí žít v oblastech s minimálním přístupem k jakýmkoliv vodním zdrojům. Na nemoci způsobené nedostatkem pitné vody denně podle odhadů zemře 42 tisíc lidí.

Česko: Spotřeba klesá, ceny rostou

V Česku se spotřeba pitné vody z kohoutku pohybuje kolem 120 litrů na osobu na den. Toto množství v posledních letech mírně klesá (každý rok přibližně o jedno procento), její cena ale dál roste. Jen za posledních 25 let to bylo stonásobně. Zatímco koncem 80. let stál jeden kubík vodného a stočného v průměru necelou korunu, teď je to kolem 77 korun. Z aktuálních údajů vyplývá, že mezi městy panují obrovské cenové rozdíly. Nejdraží voda je ale letos v Turnově, Liberci a Ústí nad Labem (až k 90 Kč/kubík), nejméně lidé platí v Litomyšli - 53 Kč/kubík)

Ve vyspělém světě je situace zcela opačná. V Česku denně člověk spotřebuje v průměru 120 litrů vody, ale směrem na západ se toto číslo postupně zvyšuje. Američané pak na osobu spotřebují v průměru 300 litrů vody denně. V rozvojovém světě si lidé musí vystačit jen s 10 litry vody denně, což odpovídá jednomu našemu spláchnutí na toaletě. Přitom i tato voda je v České republice pitná.

Kolik vody spotřebujeme na naše každodenní činnosti:

  • spláchnutí toalety 10-12 l
  • koupel ve vaně 100-150 l
  • sprchování 60-80 l
  • pití každý den 2 l
  • denně v kuchyni 5-7 l

Kolik vody je třeba k výrobě:

  • 1 litru piva 25 l
  • 1 kg papíru 300 l
  • 1 kg vlny 150 l