Zeman na sjezdu SPOZ: Nechoďte do vlády, můj hlas máte

Praha – Strana práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) má po volbách šanci na silné postavení ve sněmovně. Myslí si to český prezident Miloš Zeman, který vystoupil na volebním sjezdu partaje, jíž je čestným předsedou. Ačkoliv Zeman před týdnem přál volební výhru ČSSD, na dnešním sjezdu slíbil, že svou stranu bude volit. Zemanovcům prezident republiky rozmlouval, aby se v případě úspěchu snažili získat podíl na vládě.

Zeman je přesvědčen, že SPOZ by mohla nejen získat dost hlasů potřebných pro vstup do parlamentu, ale také hrát významnou roli na tuzemské politické scéně. „Máme šanci po parlamentních volbách zaujmout pozici silné strany, která může být v některých případech i kritickým korektivem sociální demokracie. A to zejména tehdy, pokud by se ČSSD odchylovala od svého dnes vyhlašovaného programu,“ tvrdí nejvyšší ústavní činitel.

Zeman na sjezdu delegátům přislíbil svou voličskou podporu v parlamentních volbách. „Jediné, co vám mohu slíbit jako nadstranický prezident, který je ale současně občanem této země, že ve volbách tento občan odevzdá svůj hlas Straně práv občanů. Takže vám zbývá pouze několik set tisíc hlasů navíc, protože můj hlas už máte,“ prohlásil. Podle Zemana jsou momentálně největším favoritem na volební vítězství sociální demokraté.

Sjezd SPOZ
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Čestný předseda Zemanovce v projevu odrazoval, aby v případě úspěchu ve volbách vstupovali do vlády. „Necpěte se do vlády. Odolejte tomuto pokušení,“ vyzýval delegáty Zeman a vzpomněl osudy menších stran zelených, lidovců, ODA a US-DEU. SPOZ by podle Zemana měla po volbách pracovat v odborných sněmovních výborech a chystat se na vládnutí po roce 2018. „Strom roste pomalu, jen plevel roste rychle,“ poznamenal prezident.

„Myslím, že by se ta strana neměla tlačit vůbec nikam, dokonce ani do Poslanecké sněmovny. Lidé, kteří chtějí změnu vládní politiky, tady mají jasnou volbu v sociální demokracii. Ta jediná má zřejmou sílu nějakou změnu provést,“ reagoval na Zemanův projev senátor za ČSSD Jiří Dienstbier.

Lukoil nedal na prezidentskou kampaň ani korunu

Nově zvolená hlava státu v závěru projevu poděkovala členům svého volebního výboru. Mimo jiné v něm z vedení SPOZ působili předseda strany Vratislav Mynář, místopředseda a horký kandidát na jeho místo Zdeněk Štengl či jednatel české pobočky společnosti Lukoil Martin Nejedlý. V této souvislosti Zeman rezolutně popřel informace, že by jeho kampaň financovala tato ruská společnost. „Lukoil nám opravdu nedal ani korunu,“ prohlásil.

Nejedlému se prezident omluvil za to, že „byl našimi médii naprosto neoprávněně vláčen tiskem“. Nejedlý věnoval na prezidentskou kampaň z osobních prostředků 300 tisíc korun, média proto spekulovala o vlivu ruské společnosti na Zemana. „Martin odvedl tak obrovskou a přitom neviditelnou práci, nejenom v ekonomické, ale i v politické oblasti. Zaslouží si proto mé zvláštní poděkování,“ řekl Zeman na sjezdu.

Zeman: Strany jsou personálně vyprázdněné

Miloš Zeman na sjezdu SPOZ zopakoval své návrhy volebních změn. Už ve čtvrtek se v Senátu vyslovil pro snížení hranice preferenčních hlasů pro vstup do sněmovny z pěti na tři procenta, za zvýšení počtu volebních obvodů a takzvané panašování, kdy lidé mohou vybírat kandidáty mezi stranami.

Zeman dnes také potvrdil svou dlouholetou podporu přímé volby politiků: „Hejtmanem, případně starostou by se stal ten kandidát, který dostane nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější strany.“ 

Proti jeho návrhu se podle Zemana postaví asi všechny sněmovní strany zleva doprava. Každá ze stran má prý nějakou míru obav, že změna, která by podle něho umožnila výběr skutečných osobností, by „zametla“ se současnou podobou kandidátek. Zeman přitakal názorům, že strany jsou „personálně vyprázdněné“. V projevu zmínil i další programový cíl, a to zavedení přímé volby hejtmanů, primátorů a starostů. V hospodářské politice je podle Zemana třeba dávat přednost investicím před spotřebou.

Prezident Zeman přijel na sjezd hodinu před polednem. Účastníci ho přivítali potleskem vestoje, stejným způsobem se s ním po projevu také rozloučili. Na sjezd ho doprovodila dcera Kateřina. Prezident přednesl svůj projev už po zprávě předsedy strany Vratislava Mynáře, ačkoliv byl původně plánován až před volbou nového šéfa.

Další cíl: Vítězství ve volbách

Mynář ve svém projevu bilancoval uplynulé dva roky dění ve straně, která podle něj předloni prošla očistou a zbavila se zhruba pěti set „rádoby členů“, kteří podle něho chtěli Zemana využít jako výtah do vyšších pater moci. „Vůbec mne tato očista nemrzí,“ poznamenal Mynář s tím, že strana má nyní 2 300 členů. Jako další cíl strany ohlásil odstupující předseda její vítězství v příštích volbách do sněmovny.

Odstupující předseda ve své řeči kritizoval neúspěch strany v minulých sněmovních volbách či zklamání z toho, že se SPOZ loni dostala jen do dvou krajských zastupitelstev, a ne na Vysočině, která by měla být „Mekkou SPOZ“. Mynář naopak vyzdvihl výsledek prezidentských voleb a svůj projev zakončil výzvou: „Musíme udělat všechno pro ideální kombinaci, kterou je Miloš Zeman - prezident a Strana práv občanů Zemanovci - vítěz parlamentních voleb.“

Vratislav Mynář
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Podobně velkého zájmu novinářů jako hlava státu se těšil při svém příchodu na sjezd bývalý předseda pražských Zemanovců Miroslav Šlouf. Bývalý komunistický funkcionář spojovaný s někdejší vůdčí postavou českého podsvětí Františkem Mrázkem je považován za jednoho z hlavních strůjců Zemanova zvolení hlavou státu.

Mezi hosty se také objevil čestný předseda ČSSD Valtr Komárek, který podpořil Zemana v přímé prezidentské volbě, nebo Karel Srp, šéf Jazzové sekce, který pro Zemana uspořádal večírek na oslavu jeho vítězství.