Mrazy opět udeřily

Praha - Ranní mrazy opět lámaly rekordy. Tentokrát byly pokořeny teploty téměř na všech stanicích včetně těch, které měří déle než 100 let. Nejnižší teplota, konkrétně minus 19,1 stupně Celsia, byla naměřena v Karlově Studánce v Jeseníkách.

Ze 143 meteorologických stanic, kde teplotu měří déle než 30 let, byly dnes naměřeny rekordní minima na 96 stanicích. „Ze 106 stanic, které mají dobu měření delší než 50 let, byly pokořeny rekordy na 67 stanicích a většina stanic přepsala rekordy z let 1998 a 2006. Na našem území je devět stanic, kde se měří teplota víc než 100 let a na dvou z nich dnes ráno naměřili teploty rekordní,“ uvedli meteorologové.

Český hydrometeorologický ústav

„Dnešní ráno je dokonce nejchladnější v historii měření teplot u nás.“

Téměř na 20 stupňů pod nulou ale teploty klesly i na řadě dalších míst, třeba v Peci pod Sněžkou (-18,8), Adršpachu (-18,7) a na Šeráku (-18,6). Na Luční boudě blízko Sněžky pak bylo minus 17,9 stupně Celsia. Na Lysé hoře a Klínovci ráno ukazoval teploměr minus 17,7 stupně.

Několik rekordů padlo již v sobotu ráno, zdaleka ale nešlo o většinu měřicích stanic ani o tak letité záznamy. Dnes však nevydržely ani na stanicích, kde teplotu sledují přes 100 let. Například v Přerově bylo 9,4 pod nulou, dosavadní rekord z roku 1883 byl minus 9,3.

Překonání rekordu hlásí Přerov, Příbram nebo Milešovka

Také v Příbrami byl překonán rekord z roku 1883 - tehdy tam naměřili minus 9,4, zatímco dnes byl mráz ještě o 1,8 stupně Celsia silnější. Rekord z roku 1917 (minus 11,5) padl mimo jiné i na Milešovce nedaleko Lovosic, brzy ráno, tedy těsně před východem slunce, tam byl patnáctistupňový mráz.

Rekord ale nepadl a nebyl ani ohrožen v pražském Klementinu, kde sledují teplotu nejdéle, a to od roku 1775. Nejnižší teplotu tam naměřili 24. března 1785, kdy bylo minus 15,4, dnes to bylo „jen“ 8,2 stupně pod nulou. Maxima pro 24. března v Klementinu naopak přesahují 20 stupňů.

Přestože meteorologové očekávají velmi nízké teploty v noci a po ránu i v dalších březnových dnech, pracovnice ČHMÚ dodala, že mrazy by už měly být přece jen mírnější. Rekordy by tak neměly padat v takovém měřítku jako dnes.

Silničáři zprůjezdnili silnice na Rychnovsku

Kvůli sněhovým jazykům a závějím byly na Rychnovsku uzavřeny silnice Olešnice v Orlických horách - Sedloňov-Plasnice a Rampuše - Kunčina ves. Silničářům se během dopoledne podařilo sníh odklidit a obě silnice zprůjezdnit. „Vítr sice stále trochu fouká, ale podle všeho by už neměly být takové problémy,“ řekl dispečer rychnovských silničářů Jiří Dvořák. Sníh jinak zůstává na komunikacích jen v horských oblastech Krkonoš a Orlických hor a občas ve výše položených oblastech.