Kalouskův analytický útvar loni vytáhl z „praček“ špinavou miliardu

Praha - Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí, který má odhalovat praní špinavých peněz a financování terorismu, zajistil v roce 2012 přes miliardu korun. Rok předtím to bylo 808 milionů korun. Útvar loni rovněž podal 429 trestních oznámení, čímž o rovných 172 oznámení předčil rok 2011.

Počet oznámení o podezřelých obchodech a transakcích loni stoupl o 221 na 2 191. Podněty celníkům a finančním úřadům FAÚ zvýšil zhruba o třetinu na 979. „To umožnilo exekučně odčerpat zhruba půl miliardy od podvodníků v oblasti DPH. Za toto vysoké nasazení chci poděkovat všem pracovníkům útvaru i jeho řediteli Milanu Cícerovi,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Ředitel útvaru Milan Cícer ve Studiu ČT24 upřesnil, že posílení v oblasti daňové kriminality patřilo v minulém roce k prioritám. „Protože z mého pohledu jde o oblast, která tento stát hodně trápí. Škody tam já osobně detekuji v desítkách miliard korun… Ať už šlo o podvody s pohonnými hmotami, zlatem či jinými komoditami,“ prohlásil.

Ředitel Finančního analytického útvaru MF Milan Cícer: „Kuriózní byl třeba případ mrtvého důchodce, který i přes úmrtí cirka před půl rokem měl nadále aktivní účet, sociální správa mu nadále zasílala důchod a jeho blízcí peníze vybírali pomocí platební karty.“

Milan Cícer ve Studiu ČT24 o odhalování špinavých peněz (zdroj: ČT24)

Z výroční zprávy útvaru vyplývá, že loni pokračoval trend, kdy rostl podíl případů daňové trestné činnosti především v oblasti daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřební daně. Útvar proto loni také zvýšil počet pracovníků.

Vzhledem k situaci na Blízkém východě narostla úřadu také agenda související s mezinárodními sankcemi. V současnosti se to týká nejvíce KLDR, Sýrie, Afghánistánu, Libye nebo Íránu. Za loňský rok vedl úřad 33 řízení pro podezření z porušení právních předpisů v oblasti mezinárodních sankcí. Ve 24 případech FAÚ vydal rozhodnutí o uložení pokuty.

  • FAÚ je součástí celosvětové sítě takzvaných finančních zpravodajských jednotek zřízených proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Vedle toho je také koordinátorem uplatňování mezinárodních sankcí.