Za letní únos děvčátka z Trmic dostal německý pár 4,5 roku

Koblenc - Zemský soud v záponěmeckém Koblenci poslal na čtyři a půl roku do vězení německý pár, který loni o prázdninách unesl z Trmic na Ústecku novorozené romské děvčátko. Oba obžalovaní musí rodině uneseného dítěte zaplatit odškodnění ve výši 5 000 eur. Rozusdek není pravomocný, muž i žena se k únosu už dříve přiznali.

Jedenapadesátiletý Uwe Reinecker a 48letá Melanie-Christin Maria Bernhartová si kojence vyhlédli v ústeckém hypermarketu Globus. K únosu došlo ve středu 4. července krátce po poledni v trmickém parku. Běla Janová s malou Michalkou a starší dcerou vystupovala z autobusu v Trmicích a dvojice únosců jí přímo před očima vzala osmnáctidenní dítě z kočárku a unesla do Německa. Po pěti dnech policie únosce i dítě vypátrala v porýnském Neuwiedu nedaleko Koblence. Našla je podle otisků na kradené poznávací značce, kterou z auta zahodili. Dítě se k rodině vrátilo po týdnu.

Bernhartová na sebe vzala veškerou vinu

Oba obžalovaní se k únosu přiznali. Veškerou vinu v případu na sebe vzala obžalovaná, která se snažila, aby byl její přítel zproštěn viny. Už dříve vypověděla, že po údajném potratu v České republice i před svým partnerem předstírala pokračující těhotenství, porod trojčat a jejich následný únos v Ústí nad Labem. Obžalovaného pak prý přiměla k provedení únosu poté, co jej přesvědčila, že nazpět unáší své vlastní dítě.

Podle lékařů žena těhotná vůbec nebyla a psychiatři ji označili za člověka se sklony ke chronické lhavosti. Odborník její pravdomluvnost silně zpochybnil, když ji označil za člověka trpícího bájnou lhavostí. Kromě toho je u obžalované údajně patrný „sociální infantilismus“. Partnera se pokouší chránit a zároveň nad ním získat větší moc.

Vítání unesené Michalky v Trmicích
Zdroj: ČT24

Rodina uneseného dítěte není spokojena

Kdyby byli únosci souzeni v Česku, hrozil by jim o třetinu vyšší trest, tedy místo necelých pěti až osm let. Soud se svým verdiktem 4,5 roku přiklonil k horní hranici trestní sazby; nepřistoupil ale ani na obhajobu Uwe Reineckera, který tvrdil, že byl jen slepým nástrojem únoskyně a že uvěřil jejím lžím. Prostřednictvím svého obhájce Ingmara Rosentretera se proti rozsudku odvolal.

Matka unesené Michaly dnes odmítla rozsudek komentovat a skrývala se doma, podle ostatních členů rodiny uneseného dítěte není uložený trest dostatečný. „V Čechách by za to, co udělali, co si musela holka vytrpět, dostali víc. Tohle jsou ale německé soudy, mají jiné tresty,“ řekl dědeček unesené dívenky. Také žaloba dnes přitom navrhovala pro oba pachatele více než čtyřleté úhrnné tresty.

Hlavní líčení začalo před německým soudem v lednu. V březnu se u soudu se poprvé setkala rodina unesené holčičky s únosci. Reineckerův právní zástupce se jménem svého klienta matce unesené dívky omluvil. Matka holčičky uvedla, že kvůli únosu trpí psychickými potížemi; požádala proto soud o odškodnění, které jí německá justice dnes rovněž přiřkla.  

Reportáž o soudu v Koblenci (zdroj: ČT24)