Zima se přestěhovala a oslaví s námi Velikonoce

Praha – Ani s příchodem svátků jara nemohou Češi očekávat konec zimního počasí. Teplotně podprůměrné zůstanou poslední březnové i první dubnové dny a meteorologové předpokládají, že na Velikonoční neděli může napadnout až pět centimetrů sněhu. Totéž platí také pro Velikonoční pondělí. Už na zítřejší ráno potom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před tvořící se ledovkou.

„Během noci na pátek, pátečního rána a dopoledne očekáváme občasné srážky jak sněhové, tak zejména v nižších polohách i smíšené a místy mrznoucí. Při mrznoucích srážkách se bude tvořit ledovka,“ uvedl ČHMÚ s tím, že výstraha se týká českých krajů a Vysočiny. Podle meteorologa ČT Pavla Borovičky se potom náledí nebo zmrazky budou na silnicích tvořit i v pátek večer a v noci na sobotu.

Teplotní změnu oproti posledním dnům nepřinese ani velikonoční víkend. „Teploty sice budou přes den vystupovat nad bod mrazu, ale v nočních a večerních hodinách budou klesat, většinou na -1 až -5 stupňů,“ informoval Borovička s tím, že vůbec nejchladnější by měla být Velikonoční neděle, kdy se budou denní teploty pohybovat kolem tří stupňů nad nulou.

„Budou se vyskytovat sněhové srážky a stejně jako v pátek může nasněžit dalších pět centimetrů nového sněhu.“ Totéž platí i pro Velikonoční pondělí. Chladný bude i celý první dubnový týden, kdy teploty vystoupí maximálně na sedm stupňů Celsia.

Co stojí za chladným začátkem jara?

Nízké teploty posledních dní jsou podle meteorologa Borovičky ovlivněny jevem, který se nazývá severoatlantická oscilace. Ta představuje souhru tlakové výše na Azorských ostrovech a islandské tlakové níže, které se k sobě vztahují podobně jako děti na houpačce – čím intenzivnější je jedna, tím slabší je druhá. Protože je islandská tlaková níže zasahující na české území momentálně oslabená, umožňuje to příliv studeného vzduchu z východu.

Předpověď počasí a rozhovor s Pavlem Borovičkou (zdroj: ČT24)