Hygienik zdvihá před Velikonocemi prst: Pozor na neznámý alkohol

Praha – Nepijte tvrdý alkohol neznámého původu, varuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta před velikonočními svátky. Nabádá ke zvýšené opatrnosti, protože v domácnostech stále jsou zásoby závadného alkoholu s metanolem. Aféra s toxickou látkou dosud stála život 45 lidí v ČR.

Závadný alkohol v domácnostech potvrdila předvánoční kontrolní akce, kdy ministerstvo umožnilo občanům bezplatné testování alkoholu. Ze 7 000 vzorků lihovin bylo 12 procent nevyhovujících, z nich zhruba třetina obsahovala metanol, zbytek zdraví škodlivý 2-propanol.

Česko má podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové dostatečné zásoby léku Fomepizol, který se podává u zvlášť závažných otrav metanolem. Ministerstvo monitoruje stav zásob, pokud by počet balení klesl pod 30, objedná další. Lék je uložen v nemocnicích v Praze, Ostravě a Olomouci. „Nicméně ani tento přípravek zcela nezaručuje záchranu života,“ doplnil náměstek pro zdravotní péči Ferdinand Polák.

Záchranu komplikuje podle náměstka fakt, že až 24 hodin po požití závadného destilátu nemá člověk žádné neobvyklé příznaky, které by se zásadně lišily od běžné kocoviny. U chronických pijáků se může tato doba protáhnout až na 30 hodin.

Statistiky případů otravy metanolem za rok 2012 v ČR:

  • 121 otrav metanolem
  • 34 procent skončilo úmrtím
  • 50 procent bez následků
  • procent poškozením zraku
  • procenta poškozením centrální nervové soustavy
  • procent poškozením zraku i centrální nervové soustavy
Velikonoční svátky jsou u nás dlouhodobě spojené i s popíjením tvrdého alkoholu (zdroj: ČT24)