Kdo chtěl dnes přihlásit auto, měl smůlu

Praha - Centrální registr vozidel je dnes a zítra mimo provoz. I přes avizovanou odstávku, která je nutná kvůli změně provozovatele registru, dorazila na úřady řada lidí. Úspěšní ale nebyli, musí přijít znovu ve čtvrtek.

Například zaměstnanci ostravského magistrátu ale objednané klienty kontaktovali a přeobjednali. Úřednice i tak zůstaly za přepážkami - dodělávají práci, která se jim od července, kdy se systémem začaly problémy, nahromadila. 

Pražský magistrát zvažuje, že registr vozidel mimořádně otevře i v pátek. Podobně uvažují i úředníci jinde - rozhodnout se chtějí podle toho, jak dopadne ostrý čtvrteční provoz. Mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová ale i tak prosí veřejnost, aby - pokud je to možné - svoje požadavky raději odložili na přiští týden.

Registr dosud spravovala firma ATS Telcom, té ale nyní vypršela smlouva. Na její novou podobu už ministerstvo dopravy nekývlo. Podle ministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS) není žádný objektivní důvod k jejímu prodloužení. Přechod na nového správce už běží naplno, díky pondělnímu svátku má vše zabrat jen dva pracovní dny.

Na dočasný provoz registru po dobu jednoho roku vybral resort firmy ICZ a Telefónica O2. Nový způsob správy registru vozidel bude podle Stanjury pro ministerstvo vhodnější – bude mít silnější pozici a zároveň ušetří. Ročně má jít až o 50 milionů korun, což je třetina toho, co platí nyní. Kompletní náprava chyb ale podle ministra nějaký čas potrvá. „K tomu, aby se systém centrálního registru zlepšil, budeme potřebovat řádově měsíce,“ uvedl Stanjura.

Během několika týdnů ministerstvo vypíše standardní výběrové řízení a jeho vítěz bude registr vozidel spravovat od dubna příštího roku, kdy vyprší smlouva s aktuálními dodavateli.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od ministerstva vnitra loni 9. července. Asi po hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Vedení resortu kritizuje své předchůdce za to, že novou soutěž na dodavatele prakticky nepřipravili.