Obhájce Nováka nepodá stížnost, zpomalila by prý dovolání

Praha - Advokát nedávno zatčeného exsenátora Alexandra Nováka nakonec nepodá stížnost na rozhodnutí soudu. České televizi to řekl Jan Růžek s tím, že v opačném případě by protest pouze zpomalil další rozhodování. Ještě před několika dny stížnost plánoval. Nováka minulý týden zatkla policie poté, co soud jako překážku k nástupu do vězení neuznal údajný špatný zdravotní stav exsenátora.

Policisté před týdnem zadrželi Nováka v chomutovské kanceláři, protože se obávali možného útěku. „Z operativních činností našich detektivů vyplynula informace, že by mohl uprchnout do zahraničí, konkrétně do Spojených států amerických,“ zmínila mluvčí policejního prezidia Zuzana Součková. Novákova firma vlastní v Americe celkem 17 domů za více než 30 milionů korun. Většina nemovitostí je právě na Floridě. „Ta realitní společnost tam vlastní více domů, které slouží především k pronajímání zájemcům,“ komentoval Růžek.

Hlavní podíl svého majetku má ale někdejší senátor v České republice. Jeho dům v Chomutově patří firmě Multitechnik, kde Novák figuruje jako jednatel i společník. Kromě toho vlastní na Chomutovsku desítky pozemků a budov. Z poloviny vlastní třeba firmu Talwin, která mimo jiné načerno postavila sluneční elektrárnu v Moldavě. Figuruje také jako majitel polností u Skršína na Mostecku.

  • Budova Regionálního dotačního programu Severozápad zdroj: ČT24
  • Dům Alexandra Nováka v Chomutově zdroj: ČT24

ROP platil Novákově firmě tučné nájemné

Spolu s dalším kontroverzním podnikatelem, Patrikem Oulickým, stojí Novák dokonce za firmou, která pronajímá za 10 milionů ročně prostory Regionálnímu dotačnímu úřadu Severozápad. Až letos vedení úřadu zjistilo, že jinde by mohlo za pronájem platit desetinu ceny. Chystá se proto stěhovat do nového sídla.

Podle Růžka nyní běží řízení o dovolání u Nejvyššího soudu. Novák je od pondělí ve věznici na Pankráci. Zda se plánuje jeho další převoz do jiné věznice, zatím vedení tají.

Okresní soud uložil Novákovi v roce 2010 dvouletou podmínku s odkladem na pět let. O jeho odvolání rozhodoval loni v červenci krajský soud, který trest zpřísnil na čtyři roky vězení. Novák s odvoláním na svůj špatný zdravotní stav nástup do výkonu trestu oddaloval, odklad mu povolila i vězeňská služba.

Novinky v kauze exsenátora Nováka (zdroj: ČT24)