Herman: Mám důkazy, že mé odvolání bylo dopředu připraveno

Praha - Odvolaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman má důkazy svědčící o politických motivech jeho odvolání. Uvedl to v Událostech, komentářích (UK). Dokazuje to podle něj písemná korespondence některých členů rady. Cílem má být ovládnutí instituce, která spravuje klíčové archivy z dob komunistického režimu, mimo jiné archiv StB. Rada ústavu i sociální demokraté jakoukoli politizaci odmítají.

Za pět let činnosti stihla rada ÚSTR vyměnit ředitele již čtyřikrát. Odvolání toho posledního, který ve funkci působil necelé tři roky, radní vysvětlili hlavně manažerskými chybami. Nebyl podle nich předložen jasný rámec zkoumání minulosti a neproběhla potřebná změna ve zpřístupnění archivů veřejnosti.

„Jestliže za pět let nedokázali pracovníci informačních technologií najít přijatelný způsob, jak (digitalizovaný archiv) postupně převádět na web tak, aby k němu měla veřejnost přístup, tak tam je nějaká chyba,“ uvedla v UK předsedkyně rady Petruška Šustrová. Herman podle ní situaci nenapravil a nebyl ochoten „začít tam, kde se ta věc viditelně nevedla“.

Tiskové prohlášení rady k odvolání ředitele Daniela Hermana

Boj o klíče od dějin

Herman však své propuštění dál považuje za nestandardní. Je podle něj součástí „boje o to, kdo bude mít klíče od výkladu našich nedávných dějin“. Do rady byli na podzim převážně levicovým Senátem zvoleni postupně tři členové spojení se sociální demokracií. Dokázat, že odvolání bylo politickým zadáním, má podle Hermana soukromá korespondence některých z nich.

„Jestliže sám pan radní existenci této korespondence přiznal na dnešním zasedání, mám ji k dispozici a mohu ji předložit,“ řekl včera Herman. Podotkl, že ještě v prosinci mu rada udělila za jeho práci odměnu. Od začátku roku je však pod palbou kritiky, což považuje za nedůvěryhodné. Šustrová však podle svých slov vždy hlasovala proti schválení jeho výročních zpráv i odměn.

Události, komentáře s Danielem Hermanem a Petruškou Šustrovou (zdroj: ČT24)

Nový ředitel do roka a do dne

Odvolání Hermana odsoudil také premiér Petr Nečas (ODS), považuje jej za politické rozhodnutí přijaté ruku v ruce vedením ČSSD a komunisty. „Odvolání ředitele ÚSTR Hermana potvrzuje úzkou spolupráci ČSSD a KSČM. Jde o splátku za spolupráci na krajské úrovni. ÚSTR se tím transformuje na ústav marxismu-leninismu,“ uvedl Nečas.

Ústav nyní dočasně povede polonistka Pavla Foglová, dosud působila jako šéfka Českého centra ve Varšavě. Jméno nového ředitele bude známo na základě výběrového řízení nejpozději do 30. dubna 2013.

Ústav pro studium totalitních režimů zkoumá zejména chování nacistického a komunistického režimu. Už jeho vznik (v roce 2007) provázely boje - levice tvrdila, že půjde o pouhou politickou instituci, která bude překrucovat výklad dějin. Úroveň vědecké práce jí dlouhodobě vytýkají radní i historici, podle nich výstupy neodpovídají vynaloženým 150 milionům ročně. Archiv určený k digitalizaci obsahuje nepřeberné množství dokumentů, seřazené v řadě by zabraly 17 kilometrů.