Soud potvrdil osvobozující verdikt v kauze vytunelováné kampeličky

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil lobbistovi Františku Macháčovi osvobozující verdikt v kauze údajného vytunelování brněnské kampeličky Záložna. Podle mluvčího soudu Petra Angyalossyho se podvodný úmysl nepodařilo prokázat. V případu původně čelila obžalobě šestice lidí. Odsouzen byl jen Michal Fortelný. Soud mu za porušování povinnosti při správě cizího majetku a předchozí podvody uložil souhrnný trest 8,5 roku vězení.

Macháč a Fortelný podle obžaloby v letech 1998 až 2000 pod příslibem stavby bytů a vysokého zhodnocení peněz získali od vkladatelů pro záložnu desítky milionů korun. Věděli ale, že úročení není reálné a stavba bytů se neuskuteční. Peníze se podle spisu snažili získat pro sebe. Zhruba 70 věřitelům vznikla škoda nejméně kolem 65 milionů.

Krajský soud v Brně v případu rozhodoval v polovině letošního května a pět stíhaných včetně Macháče tehdy osvobodil. Podle soudu jim tehdy nebylo prokázáno, že od založení záložny spolupracovali na tom, aby z ní vyvedli peníze. V případě Macháče to potvrdil i odvolací soud. „Skutečně se nepodařilo prokázat podvodný úmysl a to, že by se nějakým způsobem na trestné činnosti podílel. Proto je na místě potvrdit zprošťující výrok,“ dodal Angyalossy.

Podnikatel František Macháč bývá podle informací médií spojován i s vyjednáváním podpory pro vládu Mirka Topolánka od poslaneckých přeběhlíků Michala Pohanky a Miloše Melčáka.