Se začínající motorkářskou sezonou jsou ve střehu i policisté

Praha - S jarním počasím se vrátili na silnice motorkáři a s nimi i policejní hlídky. Zajímat je bude především technický stav strojů, ale i dodržování pravidel. Na začátku sezony totiž motorkáři často bourají. Policie už zaznamenala i první smrtelné nehody. Nově navíc na motorky s objemem motoru do 125 kubických centimetrů mohou zasednout i všichni řidiči osobních aut. Stačí na ně totiž průkaz skupiny B.

Loni při nehodách zahynulo 90 lidí. Ne vždy ale za to mohli motocyklisti. Své oběti už ale přinesla i právě začínající sezona. „Ze všech nehod motorkářů s nejtragičtějšími následky v 50 procentech nezaviní nehodu motorkář, ale řidič jiných vozidel,“ uvedl v lednu Tomáš Kužel, náměstek policejního prezidenta. „Řidiči si musí uvědomit, že se na silnicích začínají pohybovat i ty nejohroženější skupiny, jakými jsou zmínění motorkáři, cyklisté a chodci,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Speciálně na motorkáře se letos zaměří například policisté v Jeseníkách. Závodníky na silnici přes Červenohorské sedlo chtějí stíhat na motorkách, v passatech i vrtulníkem. Policisté ale budou hlídat všude tam, kde dříve docházelo k vážným nehodám.

Na silnice vyrazí i policejní hlídky (zdroj: ČT24)