Tůma zakotví v poradenské firmě KPMG, zastupitelem ale zůstane

Praha - Volební lídr TOP 09 v Praze Zdeněk Tůma (50), bývalý guvernér ČNB, bude od 1. ledna 2011 pracovat pro poradenskou společnost KPMG v České republice. Ve své nové pozici se zaměří především na poradenské služby pro finanční sektor. Po neúspěšném vyjednávání o získání postu pražského primátora Tůma opakovaně řekl, že bude na magistrátu působit jako řadový zastupitel stejně jako člen finančního výboru zastupitelstva.

„Věřím, že v poradenské společnosti KPMG v České republice budu moci široce využít svých dlouholetých zkušeností v bankovním a finančním sektoru a zapojit se tak aktivně do poradenského byznysu,“ uvedl Tůma v prohlášení. 

Tůma zvažoval několik variant, které ovlivňovaly jeho omezující podmínky. Těmi prý je především práce pro Prahu a možnost, že pražská koalice nevydrží celé volební období. „Pak bych se musel na 100 procent vrátit, což KPMG chápe,“ zdůraznil.

Bývalý guvernér již v minulosti řekl, že se poohlédne po místě v soukromé sféře, a odmítl spekulace, že se pro něj TOP 09 snaží získat pozici na úrovni vlády. Šéf pražské TOP 09 František Laudát nevidí v Tůmově novém angažmá žádný problém. Pouze upozornil, že KPMG někdy pracuje pro pražský magistrát. Jako zastupitel si proto při některých hlasováních bude muset dát pozor na střet zájmů. „Hledal jsem zaměření, kde by byl konflikt zájmů co nejmenší,“ poznamenal k tomu Tůma.

Zdeněk Tůma skončil na pozici guvernéra ČNB po deseti letech před prázdninami. Poté překvapivě oznámil, že bude za TOP 09 kandidovat ve volbách do zastupitelstva hlavního města. Straně se volby pod jeho vedením podařilo s náskokem vyhrát, vládu nad metropolí ale nezískala. Na koalici se totiž dohodly ODS a ČSSD, které skončily na druhém a třetím místě. Tůmovi poté nabídly místo jedenáctého radního, který by měl na starosti potírání korupce. TOP 09 tuto pozici opakovaně odmítla a požádala o post předsedy kontrolního výboru. I ten poté koalice nabídla Tůmovi, ten ale chtěl, aby byl do čela výboru zvolen jeho kolega Tomáš Hudeček (TOP 09). Oba placené posty jsou dosud neobsazené.