Kvůli stamilionovým únikům stvořila skupina fiktivní konglomerát

Praha - Protikorupční policie navrhla obžalovat sedm lidí, kteří se měli podílet na stamilionových daňových podvodech. Mezi podezřelými je i bývalý manažer středočeských nemocnic. Aby mohla skupina obírat stát o DPH, vytvořila řetězec firem, řadu smluv, faktur a pohledávek.

Šestici obviněných z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby hrozí až desetileté tresty. Nad posledním ze skupiny pak visí obvinění z legalizace výnosů z trestné činnosti s trestní sazbou až osm let vězení. Dohromady měli podle policie připravit stát na daních o 254 milionů korun.

„Vyšetřování trestné činnosti bylo složité a časově náročné, neboť hlavní organizátoři této trestné činnosti měli ovládat prostřednictvím svých lidí všechny společnosti v řetězci, přičemž krajní články řetězce měly tvořit obchodní společnosti takzvaných bílých koní,“ uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Skupina vyváděla přes firmy na okraji daně z „normálně fungujících společností nacházejících se uprostřed řetězce“, u kterých uplatňovala nadměrný odpočet DPH.

Firmy byly navzájem propojené smlouvami, postupovaly si prý pohledávky a zápočty pohledávek. Do účetnictví si pak zařazovaly fiktivní faktury na díla, která údajně vyvezly do zahraničí, ale ve skutečnosti nikdy nevytvořily. Společnosti ze středu řetězce pak podle Ibeheje měly veškeré účetní a jiné doklady formálně v pořádku.