Řidiči, jste si jistí, že vidíte dobře?

Praha - Až čtyři z pěti řidičů můžou mít podle odborníků problémy se zrakem, i když o ničem neví. Řada z nich navíc porušuje povinnost mít při jízdě brýle nebo kontaktní čočky. Dopravní útvar proto společně s BESIPem a sdružením optiků a optometristů odstartoval projekt Vidíš dobře? Na vytipovaných místech řidičům vyšetří oči speciálním přístrojem a zjistí, jestli netrpí některou z vad.

První společná akce odborníků začala dnes na jižní Moravě a hned ukázala, že řidiči skutečně brýle nebo kontaktní čočky nepoužívají či je mají špatně zvolené. Během šesti hodin si zrak nechalo zkontrolovat přes 50 řidičů, bez problémů prošlo ale jen pět z nich. Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch si proto od kampaně slibuje nejen osvětu, ale i zpětnou vazbu, jak na tom řidiči se zrakem jsou.  

Akce je cílená i na řidiče, kteří mají povinnost mít brýle. Řada z nich je nahrazuje kontaktními čočkami. Zkontrolovat, zda je řidič má, je ale velký problém. Policisté ho nemůžou nutit, aby si čočky z očí vyndal, proto si vyžádali posudek ministerstva dopravy. „Primárně věc, kterou po řidiči vyžadujeme, je průkaz nositele kontaktních čoček,“ řekl ČT Jan Kubačák z dopravní policie Jihomoravského kraje. Řidič, který nemá příslušný doklad ani brýle, porušuje předpisy a hrozí mu správní řízení.

„Cílem kampaně Vidíš dobře? je preventivně působit na řidiče a účastníky silničního provozu, aby si uvědomili nutnost o zrak pečovat,“ uvádí BESIP na svém webu. Akce potrvá až do konce letošního roku, k prvnímu vyhodnocení projektu dojde už koncem června.

Řidiči potkají na silnicích optometristy (zdroj: ČT24)