Šéfkou archivu ÚSTR bude ředitelka pardubického archivu Jana Poddaná

Praha - Novou ředitelkou Archivu bezpečnostních složek bude ředitelka pardubického okresního archivu Jana Poddaná. Její nástup do čela archivu, který spadá pod Ústav pro studium totalitních režimů, projednala dnes na návrh výběrové komise rada ÚSTR. Pětileté funkční období jí začne 1. ledna. Rada také schválila plán činnosti ústavu na příští rok. Ten například zdůrazňuje, že v průběhu příštího roku bude zvýrazněna odborná kvalita, politická nezaujatost a nadstranickost.

„Ústav tak jednoznačně potvrdí, že není stranicko-politicky orientovanou institucí,“ píše se mimo jiné v plánu. Místopředseda rady Patrik Benda uvedl, že ústav se v příštím roce více bude soustředit více na válečné období během německé okupace.

Letošní personální otřesy a napětí v ÚSTR se promítly i do činnosti archivu. Přechodný ředitel ústavu Zdeněk Hazdra odvolal ředitele archivu Ladislava Bukovszkého kvůli nespokojenosti s vedením archivu, a to navzdory nesouhlasu rady ÚSTR. Hazdra pak vypsal soutěž na ředitele, tu ale zrušil jeho nástupce a nový ředitel Daniel Herman. Tvrdil, že chtěl předejít případné účelovosti soutěže.

Nicméně i Hermanovo rozhodnutí bylo terčem kritiky, a to ze strany lidí, kteří se přihlásili do výběrového řízení. O pozici ředitele znovu usiloval i Bukovszky, nicméně neuspěl. Archiv je správním úřadem řízeným ÚSTR v odborné činnosti na úseku archivnictví a spisové služby ministerstvem vnitra.