Ministerstvo financí pohřbí až 6 tisíc videoloterijních terminálů

Praha – Poté, co Ústavní soud (ÚS) počátkem dubna umožnil rychlejší regulaci videoloterijních terminálů v obcích, plánuje ministerstvo financí zrušit tisíce těch, které jsou v rozporu s obecními vyhláškami. ÚS vyškrtl z novely loterijního zákona možnost provozovat videoloterijní terminály povolené ministerstvem financí až do konce roku 2014. Dal tím za pravdu městu Klatovy, které tvrdilo, že norma bránila obcím v účinné regulaci hazardu. Obce tak nemusí čekat se zákazem výherních videoterminálů na konec příštího roku.

„Podle dosud zpracovaných analýz bude možné z moci úřední zahájit 4,5 tisíce až 6 tisíc řízení o zrušení povolení na provozování herních zařízení. Bude se jednat o ta povolení, která jsou v rozporu s obecně závaznými vyhláškami obcí, které regulují provozování loterií a jiných her na svém území,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Samosprávy budou moci videoloterijní terminály rušit bezprostředně po zveřejnění nálezu ÚS ve sbírce zákonů. Podle resortu ale sporné videoloterijní terminály nezmizí hned. „Ministerstvo nyní nemá jinou možnost, jak povolení zrušit, než prostřednictvím správního řízení. Zde se musí dodržovat zákonné lhůty a respektovat práva účastníků, včetně jejich práva odvolat se proti rozhodnutí v první instanci,“ řekl Jakob.

Ekonomika ČT24 k rušení videoterminálů (zdroj: ČT24)

Společnost SPELOS, která sdružuje provozovatele centrálních loterních systémů, nyní vede v řadě měst a obcí jednání, aby se na určitých místech povolil legální provoz terminálů. „Zda to bude šest tisíc, záleží na tom, do jaké míry se nám podaří přesvědčit starosty obcí, aby bezhlavě nezakazovali provoz legálních provozovatelů,“ řekl v pořadu Ekonomika ČT24 výkonný ředitel společnosti SPELOS Petr Vrzáň.

Terminály jsou automaty napojené přes síť na centrální dispečink. Ministerstvo umožňovalo jejich provoz i v obcích, které v boji s hazardem vymýtily běžné automaty. Povolení měla původně platit až deset let, sérií nálezů dal ale Ústavní soud obcím právo regulovat všechny typy přístrojů. Novelou pak ministerstvo stanovilo terminálům tříletou přechodnou dobu.

Finanční průtok automaty v hernách a kasinech:

  • V roce 2011 lidé prosázeli více než 84 miliard korun.
  • Dalších téměř 7,5 miliardy prosázeli v ruletě.
  • Na výhrách se předloni z automatů vyplatilo zhruba 63 miliard korun.
  • V přístrojích tak zůstalo celkem 21,25 miliardy korun. Po odvodech za správní a místní poplatky, zaplacení státního dozoru a odvodech na veřejně prospěšné účely zůstalo na účtech provozujících firem zhruba 16 miliard korun.