VZP dá Protonovému centru za léčbu milion, půlku bude chtít zpět

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zaplatí pražskému Protonovému centru milion korun za léčbu pacienta, kterého centrum začalo léčit minulý týden. Půl milionu ale bude zároveň žádat zpět, a to proto, že k léčbě nedala souhlas a že v Mnichově, kam pacienty běžně posílá, by tutéž kúru údajně pořídila za polovic.

„Protože na prvním místě je pro VZP zdraví klientů, rozhodla se milion pražskému centru uhradit a třiačtyřicetiletého pacienta nechat dokončit terapii tam. V Mnichově by byla schopna zajistit minimálně stejnou péči za téměř poloviční cenu - částka hrazená pražskému centru by tak v Mnichově stačila na léčbu dvou pacientů,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Mluvčí centra Vladimír Šulc označil rozhodnutí VZP za „nepochopitelné“. Vybavení mnichovského centra je podle něj o deset let starší než pražského. „Cenová úroveň je v zahraničních centrech při stejné diagnóze minimálně dvojnásobná. Navíc léčba protonovým svazkem je u dospělých ambulantní, takže náklady na ozařování navýší cena za pobyt, stravu, cestování a tlumočníka,“ řekl. Podle něj mohou náklady hrazené pacientem dosahovat za celou dobu až 200 000 korun.

Protonové centrum vybudované na pražské Bulovce za 4,2 miliardy korun zatím nemá smlouvu s žádnou českou zdravotní pojišťovnou a léčí zahraniční pacienty. Rakovina je nově zjištěna u 80 000 lidí. Centrum má kapacitu ročně léčit až 2 500 pacientů. Ze zhruba 35 000 lidí, kteří v ČR každý rok potřebují léčbu zářením, lze podle českých onkologů většinu léčit se stejně dobrými výsledky klasickým ozařováním, které je levnější. Léčba protony tak je podle nich vhodná nanejvýš pro stovku českých pacientů za rok.

Podle ministerstva zdravotnictví je léčba protony pětkrát dražší než konvenční ozařování, výsledky prý nejsou lepší. Podle Protonového centra ale klasické ozařování v některých centrech je levnější, ale v těch, která jsou vybavena nejmodernější technikou, je prý dražší.

České pojišťovny zatím uhradily centru léčbu tří pacientů jako nesmluvnímu zařízení a podle zjištění hodlají tento přístup zachovat. Doléčení v Praze ležícího pacienta je tak podle VZP poslední případ spolupráce. Pojišťovna už požádala všechna komplexní onkologická centra v ČR, aby vždy před předáním pacienta k léčbě konzultovali s VZP a následně směřovali pacienta tam, kde je uzavřena smlouva o konkrétní úhradě.