V Česku je 120 nebezpečných jezů, lidé je ale moc neznají

Praha - V České republice je asi 120 nebezpečných jezů. Padesátka z nich by potřebovala zabezpečovací madla, záchranné podkovy s lanem nebo alespoň varovné cedule. „Ve vodním zákoně je jasně stanoveno, že stavby nesmí ohrozit vodní ekosystémy. Ale nikde tam není ani zmínka o tom, že nesmí ohrozit také lidský život a zdraví,“ upozornil Pavel Šálek z Českého svazu kanoistů (ČSK), který se spolu s dalšími vodáckými iniciativami a svazy chce pokusit změnit legislativu. Povinnost vybavit jez záchrannými prvky by podle něj měl mít ten, kdo jez postaví. Mapu s nebezpečnými jezy najdete zde.

Zabezpečovací madla nebo záchranné podkovy nezamezí vstupu do jezu, mohou ale pomoci tomu, kdo pod jez spadne. „Kdybychom chtěli jezy přestavět, stálo by to řádově miliony, zabezpečovací prvky se pohybují řádově kolem 300 000 korun,“ uvedl Petr Ptáček z Vodácké školy záchrany (VŠZ).

O jezy se starají především jednotlivá povodí, kraje do nich podle Ptáčka zatím moc neinvestují. „Zatímco do cyklostezek dávají miliony a miliony korun, do jezů nejde skoro nic,“ dodal. Zabezpečovací prvky má dnes většina jezů v Povodí Vltavy, Moravy a Ohře. Jednání se vedou s Povodím Labe, zatím bez odezvy jsou podle Ptáčka jednání s Povodím Odry. Problém ale způsobují i vandalové, kteří záchranné prvky na jezech ničí.

Záchranné prvky na jezu
Zdroj: ČT24

Vodní turistika patří k nejoblíbenějším volnočasovým aktivitám v Česku. Podle odhadu velkých půjčoven jezdí v létě na vodu kolem 670 000 lidí. Na jezech jich ale každý rok několik utone a další desítky jsou odvezeny ve vážném stavu do nemocnic. Podle Šálka je totiž povědomí lidí o nebezpečných jezech zatím stále velmi malé. Na nebezpečné jezy přitom upozorňují speciální webové stránky, kde lze najít i informace o počasí či stavu vody. „Určeny jsou nejen vodákům, víme, že s nimi pracují i zaměstnanci Povodí, hasiči či záchranáři,“ uvedl Šálek.

Podle statistik hasičského záchranného sboru bylo v roce 2010 zachráněno na jezech 53 osob, 16 dalších ale zemřelo. „V roce 2010 odstartovala společná iniciativa vedoucí k zabezpečení jezů. V následujícím roce už zahynulo šest osob,“ uvedl Šálek. Loni zachránili profesionálové 21 lidí, pět osob utonulo.

Zásady chování na jezu:

  • Nekoupejte se pod jezem
  • Nenajíždějte lodí shora blízko ke koruně
  • Nenajíždějte lodí k jezu zespodu
  • Neskákejte do vody kvůli záchraně osob, zvířat nebo materiálu

zdroj: www.nebezpecnejezy.cz

Nebezpečné jezy v Česku (zdroj: ČT24)