Hitler na hrudi vystavil maďarskému bijci stopku v pražském zápase

Praha – Maďarský bojovník Attila Petrovszki se nezúčastní zítřejší bojové přehlídky Heroes Gate. Pořadatelé jeho účast zrušili poté, co vyšlo najevo, že má na prsu vytetovaný hákový kříž a podobiznu Adolfa Hitlera. Své rozhodnutí zdůvodňují silným mediálním tlakem.

„Tímto oznamujeme, že jsme se jako organizátoři turnaje rozhodli tento zápas (Šolc vs Petrovszki) stáhnout ze startovky Heroes Gate 10,“ oznámili organizátoři na svých webových stránkách a k Petrovszkému uvedli: „Byl nabídnut jeho managerem jako vhodný bojovník pro náš galavečer. Byl odsouhlasen na základě jeho sportovních výkonů a statistik. Bohužel jsme nebyli informováni o jeho tetováních, upřímně jsme o to ani nežádali.“

Kvůli zápasu maďarského bojovníka se dnes mimořádně sešla také rada městské části Praha 9, na jejímž území má bojová přehlídka proběhnout. Přijala usnesení, že požaduje stažení zápasu, a pokud se tak nestane, od akce se bude distancovat a zruší veškerou svou podporu. „Rada městské části zároveň jednoznačně odsuzuje veškeré projevy nacismu, fašismu nebo obdobných hnutí potlačujících lidské svobody,“ napsal v prohlášení starosta Prahy 9 Jan Jarolím. Praze 9 se organizátoři omluvili. „Byli stejně jako my uvedeni v omyl,“ píše se v prohlášení.

To, že se Attila Petrovszki otevřeně hlásí k neonacismu, ukazuje podle serveru Romea.cz jeho bohaté tetování mimo jiné se symbolem hákového kříže a portrétem Adolfa Hitlera, nebo i fotografie, kde pózuje v tričku s nápisem neonacistické organizace Blood & Honour. Na jednom videozáznamu z loňského roku zápasník po vyhraném zápase zdraví publikum nacistickým pozdravem.