Winton slaví 104. narozeniny. Dostane k nim Nobelovu cenu?

Praha - Světoznámý zachránce židovských dětí, sir Nicholas Winton, slaví 19. května 104. narozeniny. Pod petici za nominaci Wintona na Nobelovu cenu míru se nasbíralo už téměř 200 tisíc podpisů. Pokud by ocenění získal, pořídil by si za ně novou krytinu na střechu a zbytek věnoval na charitu, tvrdí režisér Matej Mináč, autor filmu Nickyho rodina inspirovaného Wintonovým příběhem.

Anglický bankovní úředník Winton v letech 1938 a 1939 v předválečném Československu organizoval odjezdy ohrožených československých převážně židovských dětí do Británie a obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici. Na Britských ostrovech se jich pak ujaly nové rodiny.

Winton sám se se svým odvážným činem nikdy nechlubil. Neřekl o něm ani své ženě Gretě, právě ta v roce 1988 objevila náhodou na půdě jejich domu dokumenty, dosvědčující, že Winton pomohl stovkám dětí v předválečném Československu. Předala je historičce Elizabeth Maxwelové, která zorganizovala setkání Wintona s „dětmi“ ve studiu BBC.

„Na co tam v Oslu ještě čekají, když ve Velké Británii je člověk, který prokazatelně zachránil 669 lidských životů?“ ptá se v souvislosti s nominací na Nobelovu cenu za mír učitel Jiří Kostečka, člen petičního výboru. Wintonovu nominaci dostal Nobelův výbor na stůl už potřetí. Winton by finanční odměnu spojenou s cenou prý částečně použil na opravu domu. Jeho zdravotní stav je velmi dobrý, rozhodně prý lepší než stav jeho střechy, tlumočil Wintonova slova režisér Mináč.

Pohnutý příběh zpracoval ve filmu několikrát. Poprvé před 12 lety v hraném snímku Všichni moji blízcí, podruhé v roce 2002 v oceňovaném dokumentu Síla lidskosti - Nicholas Winton. Naposledy pak v celovečerním dokumentu Nickyho rodina, který získal přes tři desítky cen na celém světě. Snímku si všimne podle režisérových slov i CNN, která 19. května připomene Wintonovo jubileum.

Reportáž o Nicholasi Wintonovi (zdroj: ČT24)