Rektor Grubhoffer se postavil za Putnu, nepřijde na jmenování profesorů

Praha - Rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer se 11. června nezúčastní jmenování profesorů v pražském Karolinu. Chce tak vyjádřit podporu Martinu C. Putnovi a nesouhlas s postupem prezidenta Miloše Zemana. Ten sice Putnovi titul udělí, jmenovací dekret mu ale odmítl předat. Putna ho proto dostane od ministra školství Petra Fialy. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

„Řešení, se kterým přišel prezident Zeman, je opět výrazem nepřijatelné diskriminace kolegy Martina C. Putny, a proto se tentokrát nebudu moci slavnostního předávání jmenovacích profesorských dekretů v Karolinu zúčastnit,“ řekl serveru Grubhoffer.

Ostatní šéfové vysokých škol zatím se svou účastí spíše počítají. Odůvodňují to především úctou ke jmenovaným kolegům. „Jakkoliv zásadně nesouhlasím s postupem prezidenta Zemana a ani se souhlasným stanoviskem ministra Fialy k vyčlenění docenta Putny z účasti na jmenování, vlastního aktu bych se asi zúčastnil - pokud bych nebyl v zahraničí - a to z důvodu úcty k ostatním jmenovaným,“ uvedl rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř.

Pravomoc jmenovat profesory je podle Zemana monarchistický přežitek. Chce ji proto do budoucna přenechat ministrovi školství. Rektorům se to ale nelíbí. Podle akademiků by tak akt jmenování ztratil vážnost a byl by spjatý s politikou ještě víc než dosud.